Moartea Ordonanței 13 și cine poate prăbuși guvernul

În România, Camera Deputaților a respins aproape în unanimitate Ordonanța de urgență nr. 13, care dilua legislația anticorupție și a cauzat proteste fără precedent.

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondența zilei de la București

După trei săptămâni de la adoptarea de către guvern, noaptea pe furiș, a Ordonanței de urgență 13, de modificare a Codurilor penale, lucrurile au fost rezolvate în Parlament prin două proceduri simetrice: a fost adoptată Ordonanța 14, care a abrogat vestita Ordonanță 13 și, în paralel, a fost respinsă și Ordonanța 13.

Sute de mii de oameni au ieșit în stradă în principalele orașe din România din 31 ianuarie încoace pentru a protesta în primul rând, față de felul în care a fost adoptată Ordonanța, apoi față de prevederile ei prin care s-a încercat dezincriminarea abuzului în serviciu, și nu în ultimul rând pentru a cere demisia executivului.

Fiindcă cele două partide aflate la guvernare, PSD și ALDE, au ignorat în primă instanță protestele, revendicările oamenilor au devenit maximale. În acelaşi timp, însă, cedările făcute de către arcul guvernamental i-au nemulțumit pe mulți din interiorul celor două partide aflate la putere. „România e o parodie de stat de drept”, a declarat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, înainte de a refuza să conducă ședința camerei superioare în care s-a decis respingerea Ordonanței de urgență numărul 13. Tăriceanu a vorbit despre „penibilul situației” în care a ajuns Parlamentul: adică să respingă o ordonanță deja abrogată.

Opoziția parlamentară, dar mai ales protestatarii din stradă au făcut presiuni ca lucrurile să se întâmple astfel pentru a nu mai exista nicio cale prin care modificările Codurilor de procedură penală să fie întoarse din drum. Firește că Parlamentul poate schimba Codurile ulterior printr-o lege adoptată de Legislativ, dar acum vestita Ordonanță numărul 13 nu mai poate fi înviată.

Fostul premier Victor Ponta a spus astăzi înainte de voturile date în Camera Deputaților pentru „omorârea” Ordonanței 13 și adoptarea abrogării că nu vrea „să se facă de râs” și că preferă să nu voteze. Fostul lider PSD a explicat că tot ceea ce s-a întâmplat în ultima lună a fost o greșeală și că nu a înțeles „nimic” din derularea evenimentelor. Victor Ponta a amintit că lumea spunea despre PSD că va apăra hoții și că guvernul nu a făcut decât să demonstreze acest lucru, atunci când a modificat legislația noaptea, printr-o procedură „neclară”.

Fostul prim-ministru, care și-a dat demisia în noiembrie 2015, după incendiul de la Colectiv și manifestațiile de stradă care au strâns atunci 30.000 de oameni, a mai explicat și de ce guvernul ar putea să nu aibă o viață prea lungă: „O coabitare în trei” e ca „un avion cu trei piloți” și „are toate șansele să se prăbușească rapid”, fiindcă piloții vor începe să se bată pe manșă, a declarat Victor Ponta, referindu-se la faptul că arcul de guvernământ este reprezentat de cei doi lideri ai PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu și că premierul, Sorin Grindeanu este abia al treilea decident în această ecuație.

Fostul premier social-democrat și-a expus demonstraţia, precizând că nici protestele, nici ordonanțele nu vor doborî avionul coaliției de guvernare, până când motoarele nu vor ceda. „Motoarele unei ţări sunt economia, investiţiile, fondurile europene, bugetul, încasările la buget, situaţia din energie şi după ia sănătate, educaţie, medicamentele”, a precizat Victor Ponta, adăugând că „nimeni nu s-a ocupat (…) de aceste probleme” în ultimul timp, pentru că liderii arcului de guvernământ „nu au putut, săracii”. Această compasiune batjocoritoare venită din partea unui fost premier și președinte al PSD arată că partidul nu mai este un monolit la dispoziția lui Liviu Dragnea și că protestele din stradă ar putea avea efecte inclusiv în in interiorul formațiunii care a obținut cel mai mare scor la alegerile din 11 decembrie. O nouă facțiune din PSD ar putea, așadar, pune umărul la prăbușirea actualei conduceri a partidului sau chiar a guvernului.

Omorârea Ordonanței de urgență 13 în Parlament nu va opri definitiv protestele, fiindcă mulți dintre cei care s-au aflat în stradă seară de seară așteaptă demisia guvernului. Numărul celor din piață este în scădere, dar odată cu încălzirea vremii ar putea crește din nou.