Nu ai „krîşă”? Caută un kalaşnikov!

Sîntem într-un soi de junglă. Banditul te poate acosta în orice clipă, chiar dacă îţi suflă vîntul prin buzunare.

Your browser doesn’t support HTML5

Nu ai „krîşă”? Caută un kalaşnikov!

Episodul de la Stăuceni, decupat parcă din anii 90, ar trebui să ne dea de gîndit tuturor, stimaţi ascultători. Cînd în magazinul unui om intră o duzină de indivizi atletici care încep a-i căra pumni paznicului, te întrebi în ce ţară trăieşti? Nu ştiu cîte asemenea episoade mai trebuie să aibă loc ca să ne fie clar o dată pentru totdeauna că aici e tărîmul haosului, al decăderii morale şi al dezmăţului. Aici nimeni nu te salvează, dacă nu te salvezi tu însuţi!

Mare noroc a avut proprietarul magazinului! Norocul lui a fost arma. Dacă n-o avea, indivzii atletici distrugeau uşa încăperii şi pesemne îl desfiinţau. Poate rămînea viu, dar poate era omorît. Arma l-a salvat. În Moldova, dacă eşti om de afaceri şi nu ai „proptele”, îţi trebuie un kalaşnikov. Presupun că proprietarul magazinului din Stăuceni nu avea „krîşă” de vreme ce l-au vizitat bandiţii proiectaţi parcă din anii 90.

Dacă cineva mai avea iluzii că în Moldova poţi să-ţi trăieşti viaţa liniştit, e cazul să renunţe la ele. Şi nu doar omul de afaceri poate fi ţinta bandiţilor. Într-un sat din nordul Moldovei, un bătrîn a fost bătut zdravăn, ulterior murind, doar pentru cîteva mii de lei păstrate pentru înmormîntare. Iar asemenea cazuri există cu duiumul.

Sîntem într-un soi de junglă. Banditul te poate acosta în orice clipă, chiar dacă îţi suflă vîntul prin buzunare. Poliţia nu are cum să te ajute. Ea vine post-factum, cînd poţi să nu mai fii în viaţă. Cred că în atare situaţie gîndul de a avea o armă nu mai pare deloc năstruşnic. Să ai o armă în RM devine o modalitate de a supravieţui.