Cine şi cu ce scop a permis scurgerea în presă a presupusei corespondenţe între ambasadorii Pettit și Ioniță și președintele Igor Dodon

Proiectul de stemă moldovenească al președintelui Igor Dodon

Dionis Cenuşă: „Scurgerea aceasta de informaţii nu a fost întâmplătoare”.

Your browser doesn’t support HTML5

Presupusa corespondenţă între ambasadorii Pettit și Ioniță și președintele Igor Dodon

Presa de la Chisinau a relatat că ambasadorii Statelor Unite si ai Romaniei ar fi reacţionat printr-o scrisoare comuna faţă de decizia presedintelui Igor Dodon de a-i opri pe militarii moldoveni să participe la un exercitiu in Romania, în cadrul programului NATO Parteneriatul pentru Pace, în care Moldova e implicată din 1994.

Niciunul dintre semnatarii presupusei corespondenţe între ambasadorii Statelor Unite și ai Romaniei, pe de o parte, şi preşedintele Igor Dodon pe de alta, nu a confirmat autenticitatea scrisorilor.

Într-una din aceste scrisori, atribuită ambasadorilor Daniel Ioniță și James D. Pettit, și publicată sâmbăta trecută de portalul Independent.md, se sugerează că președintele Dodon a dat dovadă de atitudine „neprietenoasă” față de cele două țări, care ajută Republica Moldova să-și consolideze instituțiile.

Dodon mai este acuzat în acea scrisoare că lipsește armata moldoveană de acces la instruire prin faptul că i-a interzis să ia parte, alături de armatele altor opt țări din regiune, la exercițiu.

Într-o replică publicată de același portal și atribuită președintelui Dodon, acesta le cere ambasadorilor să nu-i dea lecții și avertizează că nu acceptă ingerințe în activitatea președinției moldovene.

La două zile de la publicarea pretinsei corespondenţe, nici ambasadorii, nici președintele nu au comentat-o. În schimb, au existat o serie de reacţii în mediul experţilor, majoritatea extrem de critice la adresa preşedintelui Dodon.

Fostul ambasador moldovean la Washington Igor Mnteanu, bunăoară, a spus că e timpul să se întreprindă ceva în raport cu un preşedinte care „dă lecţii ambasadorilor SUA şi României” şi care se simte mai bine „ciocnind pahare de şampanie în 23 februarie cu militarii separatişti într-o ambasada care-i scrie cuvântările”.

Iar un fost ministru al apărării de la Chişinău, Viorel Cibotaru, a spus că prin această decizie neîntemeiată, președintele Dodon a adus prejudicii Armatei Naționale, care „a pierdut o ocazie de a-și antrena și interoperabiliza efectivul său”.

A rămas totuşi o foarte importantă neclaritate. Cine şi cu ce scop a permis scurgerea în presă a corespondenţei, dacă s-ar admite că aceasta a existat? Dionis Cenuşă, analist al Centrului Expert Grup are următoarea versiune de răspuns:

„Eu cred că scurgerea aceasta de informaţii nu a fost întâmplătoare. Eu cred că asistăm în continuare la înscenări de circumstanţe din care preşedintele vrea să iasă protector al suveranităţii şi identităţii moldoveneşti. Pentru electoratul său şi auditoriul de la Kremlin, el a mai punctat o bilă altă. În timp ce în raport cu populaţia cu simpatii pro-occidentale şi, respectiv, SUA şi România, a punctat mai multe bile negre”.

„Probabil că ministerul de externe va încerca să netezească situaţia prin corespondenţă diplomatică, dar nepublică. Pentru că dacă ar face-o publică, s-ar perpetua situaţia actuală, ceea ce ar fi în defavoarea tuturor cu excepţia preşedintelui”. .

Presupusul incident a venit ca urmare a deciziei lui Igor Dodon de a bloca participarea unui contingent de militari moldoveni la un antrenament multinaţional în România.

Anatol Şalaru, fostul ministru al apărării, demis de Igor Dodon la sfârşitul anului trecut, după ce rămăsese fără sprijinul politic al formaţiunii care îl desemnase, crede că apariţia acestui blocaj e consecinţa unei erori a ministerului apărării. rămas fără conducere:

„Eu am anticipat că Dodon nu va permite aşa ceva şi am luat toate aprobările de la dl Timofti, care sunt legale şi după încheierea mandatului. Vice-ministrul apărării Gheorghe Galbur trebuie pur şi simplu să trimită militarii la acest exerciţiu. Nu era nevoie să ceară aprobare. Doar trebuia să-l informeze pe preşedinte. Dar el vrea să fie acceptat de Dodon ministru al apărării şi din acest caz nu vrea să intre în conflict cu Dodon.”

Într-o declaraţie în exclusivitate pentru postul nostru de radio, vice-ministrul apărării Gheorghe Galbura a infirmat acuzaţia fostului său şef spunând:

“Nicolae Timofti a aprobat pogramul anual. Iar conform legii 345 (Legea cu privire la apărarea naţională din 2003), efectivul, armamentul, muniţiile, tot ce pleacă peste hotare, poate pleca numai cu acordul Comandantului Suprem al Forţelor Armate. Pe parcurs mai avem multe participări planificate. Până la urmă cred că o să le accepte. Am vorbit cu primul ministru şi o să accepte.”

Demnitarul a evitat să explice pe ce-şi bazează optimismul legat de alte antrenamente planificate pentru anul în curs.