Lansare de cărți Europa Liberă la Chișinău (VIDEO și GALERIE FOTO)

Thomas Kent: e posibil ca după această experiență ascultătorii şi cititorii volumelor editate de radio Europa Liberă să devină mai implicați şi mai toleranți.

Your browser doesn’t support HTML5

Lansare de cărți Europa Liberă la Chișinău

„Jurnalul Săptămânal”, ediția a 12-a îngrijită de Valentina Ursu, și „Realitatea cu amănuntul”, ediția a 10-a, culegere semnată de scriitorul Iulian Ciocan au fost lansate în cadrul unui eveniment la care a luat parte și președintele posturilor de radio Europa Liberă/Libertatea, Thomas Kent.

De 12 ani oameni foarte diferiți ţin săptămânal jurnale difuzate în cadrul emisiunii de sâmbătă îngrijită de Valentina Ursu – „La sfârşit de săptămână cu Europa Liberă”. Astfel, într-un singur volum îşi dau întâlnire deopotrivă învăţători, medici, agricultori, bibliotecari, diplomați, politicieni ori lideri de opinie. Rezultă un mozaic de opinii şi idei.

Your browser doesn’t support HTML5

Lansare de carte Radio Europa Liberă

Jurnalista Valentina Ursu, coordonatoarea „jurnalelor săptămânale”, a spus că cele 12 volume prezintă o radiografie a Republicii Moldova, iar gândurile ce-i frământă pe oameni, aici şi acum, peste ani vor deveni istorie.

Natalia Scobioală este croitoreasă şi activistă civică. A ţinut anul trecut jurnal săptămânal la Europa Liberă.

A spus că pentru ea a fost o surpriză invitația de a-şi împărtăși gândurile la postul nostru de radio, alături de politicieni şi persoane importante, dar şi oameni care pur şi simplu îşi fac bine meseria, a menționat ea.

Natalia Scobioală: „Dacă răsfoiesc, sunt persoane care cresc Moldova, cum s-ar spune, fiecare prin profesia lui, prin ocupațiile lui, prin implicarea lor în societate, şi eu cred că oamenii aceștia pot să schimbe ceva”.

Victor Micuşa, un alt autor de jurnal, a constat că răsfoind primele ediţii şi pe cele mai recente din preocupările oamenilor nu au dispărut teme precum sărăcia şi corupţia. De meserie frizer şi director al unui salon de frumuseţe din Chişinău, Victor Micuşa se declară un ascultător fidel al Europei Libere, de aceea, zice el, a acceptat cu bucurie propunerea a ţine un jurnal săptămânal, îndeletnicire pe care a practicat-o în copilărie şi armată.

Victor Micuşa: „Eu consider că Europa Liberă este un post de radio sincer pentru ascultători care aşteaptă cu nerăbdare punctele de vedere de la oamenii care spun cu sinceritate tot ce simt, şi nu pentru suportul cuiva”.

Printre protagoniștii de jurnale prezenţi la lansarea de astăzi a fost şi ex-ministra educaţiei Maia Sandu, pentru care volumele editate de Europa Liberă reprezintă o diversitate de lumi, de vieţi, de opinii.

Europa Liberă: Ce a reprezentat pentru dumneavoastră această provocare?

Maia Sandu: „A fost, probabil, primul meu jurnal în general. A fost un pic mai uşor pentru că eram deja o persoană publică. Ar fi fost mult mai interesantă experiența dacă venea această propunere până să devin persoană publică, cred că aş fi fost mai emoţionată. Am încercat să spun câteva lucruri astfel încât oamenilor să le fie mai clar ce înseamnă să fii ministru, ce înseamnă să lucrezi într-un minister şi să înţeleagă şi constrângerile, dar şi partea frumoasă a lucrurilor”.

Scriitorul Iulian Ciocan a lansat astăzi a zecea ediţie a volumului „Realitatea cu amănuntul”. Peste 2.000 de tablete au fost difuzate până acum în cadrul rubricii matinale cu aceeași denumire. Multe din observațiile celor zece ani de explorare a cotidianului au ajuns pagini de ficțiune şi invers interesul în scop literar pentru o anumită temă s-au transformat în texte difuzate la radio, povestește Iulian Ciocan: „În general, este foarte foarte greu să găseşti teme legate de cotidian timp de zece ani de zile, luni la rând, d-apoi ani. Consider însă că aici, în zona cotidianului, se întâmplă lucrurile cele mai interesante, lucrurile cele mai tulburătoare care ţin de viaţa omului”.

Prezent la lansare, președintele RFE/RL Thomas Kent a spus că e posibil ca după această experiență ascultătorii şi cititorii volumelor editate de Radio Europa Liberă să se uite un pic diferit la lumea de jur şi să devină mai implicați şi mai toleranți.