Între zi de Mărțișor și Ziua „Zero Discriminare”

O campanie de sensibilizare lansată în Moldova în urmă cu trei ani.

Mai mulţi activişti pentru drepturile omului au organizat astăzi la Chişinău un flash-mob cu ocazia zilei „Zero Discriminare”, care este marcată, pe 1 martie, începând din 2014, la iniţiativa Programului Naţiunilor Unite pentru HIV/Sida. Activiştii au îndemnat moldovenii să fie mai toleranţi şi să evite instigările la ură.

Your browser doesn’t support HTML5

Ziua „Zero Discriminare”

„Fără ură!” – cu acest mesaj scandat preţ de câteva minute în Piaţa Marii Adunări Naţionale un grup de activişti de la mai multe organizaţii neguvernamentale au atras atenţia trecătorilor asupra unei coincidente - astăzi este nu doar sărbătoarea Mărţişorului, dar mai este ziua numita „Zero Discriminare”.

Grupuri de Activişti au împărţit trecătorilor baloane în culoarea mărţişorului, dar şi insigne cu inscripția „Fără ură”, mesajul unei campanii de sensibilizare lansată în Moldova în urmă cu trei ani. Unul din organizatorii acţiunii, Radu Mereniuc, observă că deşi lucrurile par să se îmbunătăţească, totuşi discriminarea şi mesajele care instigă la ură mai sunt încă foarte prezente în societatea moldovenească:

„Am vrut prin evenimentul dat să promovăm ideea nedescriminării şi combaterea discursului instigator la ură, care mai e prezent şi în rândul politicienilor şi în presă. nu nu vrem să îngrădim libertatea de experesie, dar vrem să nu mai fie mesaje instigatoare la ură.”

Ziua „Zero Discriminare” a fost marcată printr-un eveniment relevant şi de reprezentanța ONU în Republica Moldova. De acum încolo, sediul va fi dotat cu un ascensor accesibil pentru persoane cu dizabilităţi, inclusiv cele cu deficiențe de vedere. Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă ONU și reprezentantă permanentă PNUD în Republica Moldova şi-a exprimat speranţa că exemplul va fi preluat şi de alte organizaţii şi instituţii. „Vrem ca și alte organizații să conștientizeze valoarea diversității și să fie mai accesibile pentru toate grupurile de persoane din societate, inclusiv cele marginalizate”. Ea a mai subliniat că multe schimbări „nu necesită bugete mari, ci mai degrabă o schimbare de atitudine”.

Un sondaj printre persoanele cu dizabilități publicat în ajun arată că peste 40% dintre respondenți constată că persoanele cu deficiențe mentale și fizice sunt discriminate frecvent şi foarte frecvent, inclusiv la angajarea în câmpul muncii şi în instituţiile medicale.

Nedescriminarea în serviciile se sănătate este tema principală anunţată de Programului Naţiunilor Unite pentru HIV/Sida pentru ediţia din acest an a zilei „Zero discriminare”. Într-un comunicat al organizaţiei se aminteşte că dreptul la sănătate este unul fundamental al omului, care include accesul la serviciile de asistență medicală la prețuri accesibile, în timp util și de calitate pentru toți. Se constată însă că discriminarea rămâne răspândită în instituțiile de sănătate și medicale peste tot în lume, nu doar în Moldova.