Propunerea PD de introducere a votului uninominal criticată de Igor Dodon și Maia Sandu

PreşedinteleIgor Dodon, a declarat că este împotriva iniţiativei Partidului Democrat privind introducerea votului uninominal pentru alegerile parlamentare. Într-o postare pe Facebook, şeful statului a scris că se va opune proiectului şi speră ca acesta să nu fie votat în Parlament, pentru că ar distruge sistemul de partide din țară.

Liderul PD, Vlad Plahotniuc, a anunțat astăzi, că va propune Parlamentului să schimbe sistemul electoral, așa încât deputații să nu mai fie aleși pe liste de partid, ci în circumscripții uninominale. La prima conferință de presă în calitate de presedinte PD, Plahotniuc a mai spus că noul sistem electoral trebuie să prevadă posibilitatea ca „cetăţenii să le retragă înainte de termen mandatul deputaţilor care nu îşi fac datoria”. O altă inovație este crearea de circumscripții pentru diaspora, ca moldovenii din străinătate să aibă în Parlament proprii reprezentanți.

Inițiativa PD a fost criticată și de lidera PAS, Maia Sandu care, tot astăzi, a afirmat că „Prin introducerea sistemului uninominal Plahotniuc vrea un singur lucru: să se mențină la putere, chiar și cu prețul libertății și bunăstării noastre”. La rândul său, secretarului general al PAS, Igor Grosu, s-a declarat convins că Partidul Democrat și președintele Igor Dodon vor ajunge la un compromis „la o variantă mai puțin uninominală”.