Cinci firme noi așteaptă permisiunea să exporte vin în Rusia

Autoritățile de la Chișinău au confirmat că alte cinci firme moldovene sunt pe cale să obțină permisiune de export a vinului în Rusia, fiind verificate de serviciul sanitar rus Rospotrebnadzor. Dacă toate formalitățile sunt îndeplinite cu succes, cele cinci firme se vor adăuga altor două - una din autonomia găgăuză, alta din regiunea transnistreană - care exportă deja. Reluarea exporturilor a fost ceruită Moscovei de președintele Igor Dodon. Dar Guvernul ar vrea ca Rusia să elimine cu totul, nu selectiv, embargoul impus vinurilor moldovene.

Your browser doesn’t support HTML5

Exportatorii de vin, în așteptare

Responsabilii de la Rospotrebnadzor au vizitat 11 întreprinderi vitivinicole moldovene, însă inspecția au trecut-o doar cinci. Companiile care urmează să exporte vinuri în Federația Rusă sunt brandurile moldovene bine cunoscute precum Cricova, Chateau Vartely, Castel MIMI și companiile „Moldiugvin” alături de „Lion-Gri”. Firma KVINT de la Tiraspol și KAZAYAK-VIN din autonomia găgăuză deja sunt prezente pe piața rusă, însă după ce vor obține undă verde de la serviciul sanitar rus, vor lărgi gama produselor destinate exportului.

Proprietara holdingului „Lion-Gri” Nelly Sonic timp de două decenii produce vin doar pentru export, deci pe rafturile din Republica Moldova produsele lor nu pot fi găsite. Embargoul a lovit puternic în afacerea pe care o conduce, deoarece Federația Rusă era principala piață de desfacere. Sonic spune că e bucuroasă că a trecut cu brio controalele, chiar dacă cerințele inspecției erau drastice.

Nelly Sonic

„Prima a fost calitatea, au fost controlate toate condițiile, de îmbuteliere, au fost controlate laboratoarele, stocurile pe care le avem aici. Au fost luate analize, făcute pe loc. Au controlat tot absolut, ce fel de stocuri avem, cu cine vrem să colaborăm în Rusia și care cantitativ sunt stocurile pentru a vinde. Însă vrem să vindem mai mult și am îndeplinit absolut tot ce trebuia.”

Nelly Sonic speră că revenirea pe piața rusă o va ajuta să ajungă la cifrele de export dinaintea embargoului, adică la 25-30 de milioane de sticle pe an.

Autoritățile de la Ministerul Agriculturii nu pot spune exact când vinurile moldovenești vor putea fi găsite în magazinele din Rusia. Companiile menționate în lista Rospotrebnadzor au trecut abia de o primă etapă. Urmează alte formalități până la obținerea certificatelor rusești de calitate. Totul va depinde de viteza cu care aceste mărci vor întruni celelalte condiții, iar procesul poate dura câteva luni.

Președintele Igor Dodon a promis în campania sa electorală, dar și la întâlnirea cu omologul său Vladimir Putin, să soluționeze problema embargoului rusesc.

Igor Dodon și Vladimir Putin, Moscova, 17 ianuarie 2017

În opinia viceministrului Agriculturii Vasile Luca, carul s-a urnit din loc anul trecut, în special după ședința comisiei interguvernamentale moldo-ruse din noiembrie.

„La toate întâlnirile pe parcursul anului trecut cu reprezentanții Rospotrebnadzor și a guvernului Federației Ruse, întotdeauna prima întrebare era să scăpăm de aceste liste, să le evităm. Dar, cel puțin, la moment, am găsit o soluție de compromis, în baza unor liste, dar cu niște abordări foarte constructive și iată primele rezultate le avem deja cu inspecția acestor 11 întreprinderi și permisiunea acestor șapte de a exporta în Federația Rusă.”

Experții cred că embargourile pentru produsele moldovenești au fost impuse de Rusia din cauza semnării Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, fapt care a generat un conflict diplomatic dintre țări. Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV) Gheorghe Arpentin spune că subiectul vinului a fost politizat dintotdeauna.

Gheorghe Arpentin

„Economia și politicul practic întotdeauna au fost ca niște frați gemeni la noi. Pentru business și pentru oamenii de afaceri e de dorit ca aceste influențe să fie cât mai puține, ca mediul de afaceri să se dezvolte după logica pieței, a economiei. Companiile din sectorul vitivinicol preferă să lucreze cu piețe previzibile.”

Totuși, redeschiderea pieței ruse pentru producătorii moldoveni este o veste bună, afirmă Gheorghe Arpetin. El spune că în ultimii ani, calitatea vinurilor a crescut considerabil datorită tehnologiilor și infrastructurii noi. Arpentin nu exclude că și alte companii se vor regăsi în viitor pe lista serviciului sanitar rus. Între timp, mulți vinificatori și-au redirecționat eforturile și au penetrat piața de desfacere europeană.