Partidul Democrat, foarte puternic şi influent, a propus ca deputaţii să fie aleşi prin vot uninominal, invocînd motivul arhicunoscut al apropierii de popor. Partidele de opoziţie au ripostat cu promptitudine, zicînd că acest sistem electoral avantajează PD-ul care astfel îşi va mări lejer numărul de parlamentari, folosindu-se de influenţa sa. Mass-media PD-ului le-a amintit însă unor contestatari ai ideei că anterior ei au susţinut-o. Şi s-a început o mare gălăgie, o mare vorbărie. Unii vor votul uninominal, alţii nici nu vor să audă de el.
Your browser doesn’t support HTML5
În această dispută gălăgioasă nu se prea aude vocea poporului, dar nici nu e prea clar dacă poporul a avut de cîştigat aici vreodată de pe urma prevalenţei unui anumit sistem electoral. Politicienii au avut, dar poporul?
Mi se pare de domeniul evidenţei că avem acum probleme mult mai grave. Cum să recuperăm sumele uriaşe ciordite din trei bănci? Cum ne debarasăm de hoţi şi de escroci? Cum ieşim din sărăcie? Acestea sînt problemele pe care trebuie să le soluţionăm aici şi acum. Dar schimbarea sistemului electoral e în măsură oare să ne ajute să rezolvăm problemele sus-pomenite? Mă tem că nu există nici o legătură.
Noi am avut un preşedinte ales de popor, apoi unul ales de Parlament, apoi din nou unul ales de popor. Şi ce impact a avut schimbarea asta asupra calităţii vieţii din RM? Unul liliputan-invizibil. La fel, cred, e şi cu schimbarea modului de alegere a deputaţilor. Un sistem oarecare poate să avantajeze un partid. Dar ce va avea de cîştigat poporul de pe urma faptului că o anumită formaţiune va avea în Parlament mai mulţi reprezentanţi? Mai nimic. Dovadă sînt cei 25 de ani ai tranziţiei, cu puzderia de conducători şi partide conducătoare care roade n-au adus. Aici trebuie schimbate năravurile, trebuie stăvilită pofta nemărginită de a fura. În loc să facem asta, noi ne jucăm de-a sistemul electoral…