Procurorul general, Eduard Harunjen, spune că un recent sondaj de opinie „realizat cu suportul Uniunii Europene” arată că percepția oamenilor asupra justiției este supusă „unei manipulări fără precedent” de către presă. În realitate, sondajul făcut pentru uzul intern al procuraturii și obținut Europa Liberă, nu spune așa ceva. Testul cu Politigraful arată că la manipulare a recurs Harunjen.
„Sondajul realizat a indicat asupra faptului că percepția populației asupra organelor cu competenţe în domeniul justiţiei, inclusiv a procuraturii, în mare parte este supusă unei manipulări fără precedent din partea televiziunilor, internetului, radioului şi a presei scrise”, a spus Harunjen. El a vorbit la Adunarea Generală a Procurorilor, din 24 februarie, unde a prezentat un raport de activitate pe 2016, deplângând imaginea proastă a procurorilor.
Numit în funcție în decembrie trecut după câteva luni de șefie interimară la Procuratura Generală, Harunjen a precizat că este un sondaj „realizat cu suportul Uniunii Europene, recent, în cadrul strategiei de reformă a sectorului justiției în proiectul de asistență în procesul de investigare prejudiciară, urmărire penală și organizare a apărării”.
Your browser doesn’t support HTML5
Procuratura Generală nu a răspuns solicitării să prezinte sondajul pentru a verifica spusele procurorului general*. Europa Liberă l-a obținut însă de la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.
Studiul sociologic s-a făcut pentru uzul intern al instituțiilor justiției și a fost finalizat în decembrie 2016. A fost realizat în cadrul unui proiect vizând „investigarea prejudiciară, urmărire penală și organizare a apărării”, implementat de Fundația germană pentru cooperare internațională în domeniul juridic împreună cu alte două organizații partenere, din Spania și din Olanda.
„Scopul sondajului, se spune în preambul, este să evalueze cunoștințele, opiniile și experiențele populației în legătură cu sistemul justiției penale”, în special în domeniul combaterii corupției. Scopul sondajului nu a fost, însă, să evalueze cum relatează presa despre toate acestea.
Printre rezultate, găsim două constatări relevante pentru afirmațiile procurorului Harunjen.
Sondajul spune că marea majoritate a oamenilor se informează din presă despre sistemul justiției penale și despre corupție, mai ales de la televizor, și au, într-adevăr, păreri proaste despre sistemul justiției penale și reprezentanții acestuia.
De exemplu, 72,3% dintre participanții la sondaj consideră că procurorii sunt corupți sau extrem de corupți. Puțini au încredere că sistemul justiției penale este eficient și corect. Dimpotrivă, 59% dintre participanți au spus că sistemul este lipsit de eficiență și promptitudine, iar 52% - că deciziile justiției nu sunt nici corecte, nici imparțiale, nici bazate pe dovezi.
Dar nicăieri în sondaj nu găsim afirmația că percepția oamenilor s-ar datora „unei manipulări” din partea presei, care nu ar reflecta situația reală. Aceasta este numai interpretarea procurorului general.
La fel de bine, se poate interpreta că presa relatează corect și reflectă situația reală.
Sondajul nu spune nimic nici despre caracterul „fără precedent” al „manipulării” la care ar recurge mass media. Studiul sociologic nu abordează deloc acest aspect.
Găsim în studiu doar câteva aluzii vagi la calitatea relatărilor mass mediei, în special a televiziunilor. Experiențele prin care au trecut puținii respondenți care au avut contacte directe cu justiția penală (aproximativ 8%) sugerează că, în realitate, eficiența instituțiilor justiției „este ceva mai bună decât percepția” – se spune în sondaj.
Apoi, autorii studiului recomandă instituțiilor din sistemul justiției să folosească internetul și campaniile de informare alternative pentru a contrabalansa „mesajele televizate deseori negative și exagerate”.
Aceasta este, de fapt, afirmația din sondaj cea mai apropiată de spusele lui Harunjen la Adunarea procurorilor din 24 februarie.
Dar este o mare diferență între „mesaje deseori negative și exagerate” și „manipularea fără precedent” prin presă de care vorbea procurorul general.
Esența sondajului nu este o condamnare a presei, ci o critică a justiției, care nu reușește să câștige încrederea oamenilor în primul rând pentru că nu judecă bine, și numai în al doilea rând pentru că nu se îngrijește de propria imagine.
Testul cu Politigraful arată că Eduard Harunjen a prezentat drept „fapt” o interpretare de-a sa, probabil pentru a schimba tema discuției și a muta atenția de la problemele procurorilor la cele ale presei.
(Editor: Mircea Țicudean)
* La câteva zile după publicarea acestui articol, Procuratura Generală a răspuns, totuși, solicitării Europei Libere să prezinte sondajul.