Părțile nevăzute ale „războiului diplomatic” moldo-rus (Igor Volnițchi/tribuna.md; Nicolae Negru/ziarulnational.md)

Integrarea europeană a R. Moldova este un obiectiv asumat integral de către România (Daniel Ioniță/IPN).

Portalul agora.md analizează câți deputați din Parlament ar putea susține cu votul lor modificarea sistemului electoral, în acest sens fiind nevoie de cel puțin 51 de voturi. Portalul menționează că inițiativa va fi susținută de 20 de deputați PD; 14 deputați foști comuniști și 11 deputați neafiliați, în total 45 de voturi. Incertă este intenția a 7 deputați PCRM; a unui deputat neafiliat (Alexandru Barbăroșie) și a doi deputați PPEM. Nu vor vota, potrivit portalului, PSRM, PL și PLDM.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei cu Liliana Barbăroșie


Balena albastră trezeşte legea Big Brother”, este titlul unui editorial publicat pe portalul deschide.md şi semnat de scriitorul Alexandru Vakulovski. Autorul crede că jocul online a făcut deja un rău imens: a împins mulţi adolescenţi spre sinucidere, dar mai poate face şi alt rău: cenzurarea informaţiei. Scriitorul se referă la intențiile autorităților de a adopta legea „Big Brother”, având drept temei declarat diminuarea efectelor jocului „Balena albastră.” „ Adolescenţii trebuie protejaţi, dar nu privaţi de libertate”, notează Vakolovski, sugerându-le parlamentarilor să caute alte soluții pentru a proteja copiii.

Agenția IPN îl citează pe larg pe Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniță, care spune că integrarea europeană a Republicii Moldova este un obiectiv asumat plenar de către România. Diplomatul crede că este nevoie de susţinerea în continuare a demersurilor şi a obiectivelor asumate de Parlament şi susţinute de Guvern de continuarea parcursului european. Parcursul european nu înseamnă relaţii proaste cu alte state; acest parcurs nu trebuie judecat în cheie geopolitică – acestea sunt alte gânduri ale ambasadorului citate de agenţie. „Nu-ţi interzice nimeni să ai relaţii bune cu UE şi, în acelaşi timp, să ai relaţii foarte bune cu Federaţia Rusă”, a explicat Daniel Ioniță.

Ex-premierul Ion Sturza comentează pe pagina sa de Facebook decizia guvernului de a permite companiei Frontera Resources din SUA să facă explorări pentru zăcăminte de petrol și gaze în Republica M oldova. Potrivit lui, este o mică și obscură companie înregistrată pe Insulele Cayman, iar „experiența” companiei este de a toca banii micilor investitori de pe bursă, hrănindu-i mereu cu promisiuni. Ion Sturza mai susține în comentariul său extrem de ironic că în Republica Moldova nu există rezerve serioase de petrol și gaze nici convențional, și nici de șist.

Fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu, comentează pe pagina sa de Facebook decizia Rusiei de a recunoaște cetățenia Federației Ruse tuturor celor care s-au născut în URSS. Se deschide un nou capitol în relația noilor state independente cu geopolitica statului rus, crede Munteanu. Moscovei nu-i este de ajuns status quo-ul regimului separatist de la Tiraspol și nici orbecăiala elitelor legate de nomenclatura ex-sovietica între Est și Vest, ea are nevoie de controlul total al populației din aceste state prin instrumente de pașaportizare, spălare de creier prin intermediul mass media și recrutare elitelor corupte, mai scrie Igor Munteanu.

Pe site-ul timpul.md, apare un editorial semnat de Silviu Tănase pe subiectul campaniei de promovare a votului uninominal de către PDM. Tănase observă că mulți care, anii trecuți, vorbeau public de bine despre nevoia de schimbare a sistemului electoral, nu mai vor vot uninominal pentru că, suspectează ei, ar fi în avantajul democraților. Dezbaterile la acest subiect, în opinia lui Tănase, s-ar fi lovit de superficialitatea tipică a clasei politice. „Unicul parlament normal din istoria Republicii Moldova”, continuă Tănase, „a fost chiar primul, câștigat prin vot uninominal, când 278 de aleși au votat pentru independența de URSS”.

Jurnalistul Igor Volnițchi analizează într-un editorial publicat pe portalul tribuna.md care sunt părțile nevăzute ale „războiului diplomatic” moldo-rus. Comentatorul numeşte nota de protest „un demers anti-rusesc” şi admite că autorităţile de la Chişinău au forţat nota, pentru a-i determina pe occidentali să dezlege din nou punga şi să acorde un nou suport financiar pentru Republica Moldova. Volnițchi mai crede că autorităţile de la Chişinău au vrut să accentueze că sunt incomode pentru Rusia, care, în intenţia de a aduce din nou Moldova în sfera sa de influenţă, are o singură piedică – puterea actuală a Republicii Moldova. De asemenea, Igor Volnițchi observă că autorităţile de la Chişinău au acţionat cu anticipare, în condițiile în care dispuneau de informaţii că autorităţile ruse ar fi urmat să înceapă ele în timpul apropiat unele acţiuni în raport cu unii politicieni şi oficiali de nivel înalt din Republica Moldova.

Comentatorul politic Nicolae Negru numeşte nota de protest a autorităților Republicii Moldova adresată Moscovei „un fel de notă chinezească din perioada Războiului Rece în legătură cu survolarea spațiului aerian al Chinei de avioanele americane la o înălțime prea mare pentru a fi doborâte de artileria antiaeriană chineză.” În editorialul său publicat pe site-ul ziarulnational.md, Nicolae Negru scrie că nota e „un strigăt de disperare”, iar picătura care a umplut paharul răbdării Chişinăului pare să fie intenția rușilor de pune sub monitorizare internațională mai multor politicieni din Republica Moldova. Comentatorul politic opinează că reacția împăciuitoare a Moscovei este grăitoare și are un singur motiv: „se simte cu musca pe căciulă și nu dorește scandal.”