Ministerul Educației vrea ca educatorii din grădinițe să-și ia, obligatoriu, 42 de zile de concediu timp în care grădinițele ar urma să fie închise. Ceea ce i-a înfuriat pe părinții cu copii de grădiniță care și-au pus întrebarea: și ce facem cu copii mai bine de o lună? Nimeni nu pare să pună la îndoială dreptul educatorilor la vacanță, dar de ce dreptul unora trebuie să se exercite în detrimentul altora? Unde sunt soluțiile alternative?
Nevoia de a face față unui sistem educațional „excesiv de birocratizat”, zice Iulia Nazaria, a determinat-o să devină expertă în domeniu. Mamă a unui copil de patru ani, Iulia încearcă să lupte pentru drepturile părinților ca una dintre fondatorii a grupului intitulat Părinți Solidari. Atunci când îi rămâne răgaz după muncă. Știrea despre o posibilă vacanță de 42 de zile pentru grădinițe la vară a pus-o pe jar. Iulia spune că asta ar însemna pentru ea „o misiune imposibilă”.
„Nu ne place că nu s-a ținut cont de impactul social al regulamentului. O vacanță de 42 de zile este un lux pe care nu toți părinții și l-ar permite. Mă refer aici și la grupurile social-vulnerabile, familiile cu venituri scăzute, familii în care copilul trăiește doar cu mama, doar cu tata. Nu s-a ținut cont că e multă lume plecată peste hotare. În unele familii copiii sunt crescuți doar de mamă, doar de bunică… Mai gravă va fi problema copiilor în sate, care vor fi nevoiți să meargă cu părinții în câmp, acolo știm că majoritatea lucrează în agricultură.”
Protestele părinților și petițiile către Ministerul Educației, în cele din urmă, au avut impact. Autoritățile au acceptat să stea de vorba cu reprezentatele sutelor și poate chiar miilor de mame intrate în panică și le-a promis că în următoarele două săptămâni va da curs propunerilor concrete de îmbunătățire a regulamentului privind concediul legitim al angajaților de la instituțiile preșcolare. Părinții spun ca vor insista asupra micșorării perioadei de vacanța, oricât de bine intenționat ar fi executivul.
Motivația autorităților de bună seamă poate fi înțeleasă. Ministerul Educației vrea să ofere necesarul răgaz pentru lucrătorii instituțiilor preșcolare la care au dreptul conform legii. Tot în acest timp, în clădirile grădinițelor s-ar face lucrări de igienizare și alte reparații curente, care ar „crea condiții nerecomandate pentru copii” din cauza vremii toride, se scrie în unul dintre multiplele comunicate emise de Ministerul Educației la acest subiect.
La modul practic, se vrea reglementarea unei practici care deja avea loc și de care uneori se făcea abuz, atunci când managerii sistau activitatea în alte sezoane decât vara, spune șeful de cabinet al ministrului Educației Sergiu Boghean:
„Este în atribuția administrațiilor publice locale să decidă cum administrează instituția și activitatea ei mai bine, în interesul copilului. Acolo este menționat că autoritățile locale împreună cu părinții trebuie să decidă perioada, forma și alternativele care pot fi pentru copii, inclusiv în alte instituții, comasări de grupe sau altele. Noi obligăm prin regulament ca aceste lucruri să se întâmple prin coordonarea cu părinții și din timp să fie consultați.”
Experta independentă în educație Liliana Nicolaescu-Onofrei spune că în goana de a simplifica lucrurile, autoritățile nu trebuie să uite în primul rând de interesele copiilor:
„Este vorba nu doar de analiza în ce măsură sunt sau nu sunt folosite spațiile în perioada de vară. Este vorba de impactul pe care-l are o asemenea decizie asupra părinților și copiilor. Aceștia trebuie să aibă o altă posibilitate și noi din păcate nu avem în organizații, la întreprinderi, așa-numitele centre de zi, cum există în alte țări, unde părinții pot să-și aducă copiii de care cineva are grijă pe parcursul zilei de muncă. Este nevoie de a analiza mai concret această situație și chiar în comunități concrete. Dacă la țară poate să fie o situație, în orașe, în centre raionale e cu totul altceva. De aceea Ministerul Educației trebuie să analizeze toți acești factori.”
Experta în educație Liliana Nicolaescu-Onofrei mai spune că în negocierile despre acest regulament trebuie luate în vedere mai ales urmările pentru copiii de vârste fragede, deoarece ar putea fi nevoiți să-și schimbe mediul pe care-l cunosc și în care se simt siguri.
Regulamentul-tip a fost publicat pe platforma Particip.Gov, un site care sprijină democrația participativă. Autoritățile încurajează părinții și activiștii să-l consulte, ca în următoarele două săptămâni să formuleze amendamente. Între timp, secțiunea de comentarii de pe site se îmbogățește zi de zi cu opinii ale cetățenilor nu tocmai încântați de promisele reforme în educație.