Cele 15 zile de închisoare sunt pentru că Navalnîi ar fi ignorat ordinele poliției de la Moscova, care a intervenit brutal împotriva participanților la manifestația de .Ceea ce Navalnîi contestă.
„Va veni o vreme când și noi o să-i judecăm pe ei (dar o să o facem corect)”, a scris Navalnîi într-un mesaj însoțit de un selfie din sala de judecată postat pe Twitter.
Uniunea Europeană și Departamentul de Stat american au condamnat arestările de duminică. „Cerem guvernului rus eliberarea imediată a protestatarilor pașnici”, a spus purtătorul de cuvânt de la Departamentului de stat al Statelor Unite, Mark Toner.
UE a cerut Rusiei să respecte „drepturile elementare de liberă-exprimare, de asociere și de întrunire pașnică”.
Mii de persoane au participat la protestele anti-corupție de duminică, organizate la Moscova și în multe alte orașe din Rusia. Fundașia Anti Corupție, creată de Navalnîi anunțase inițial că va organiza proteste în peste 90 de orașe, dar nu toate s-au realizat.
Combinat cu demonstrațiile din celelalte orașe ale Rusiei, protestul anticorupție de la Moscova a fost printre cele mai mari din 2011 și 2012 încoace, când mii de persoane au ieșit în stradă nemulțumite de rezultatul alegerilor cîștigate de partidul de guvernământ al Rusiei și de președintele Vladimir Putin.
Amploarea demonstrațiilor de protest din 26 martie e remarcabilă și pentru că ele au fost neautorizate.
Protestele a fost organizate după ce fundația anticorupție a lui Aleksei Navalnîi a dat publicității în 2 martie un raport în care îl acuză pe premierul rus Dmitri Medvedev că se folosește de fundații caritabile și ONG-uri pentru a primi fonduri de la moguli și bănci ale statul pe care le folosește ca să cumpere proprietăți scumpe.