Igor Boțan: „Cât de mult s-ar teme domnul Dodon de un impeachment de suspendare?”

Your browser doesn’t support HTML5

Moldova şi direcțiile politicii externe, în dialog cu Igor Botan

Directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă, ADEPT, în dialog cu Vasile Botnaru.

Europa Liberă: Preşedintele Dodon şi-a început activitatea cerându-le parlamentarilor modificarea Constituţiei, astfel încât tot el să-i trimită la abator. Acest avertisment a fost luat în serios de parlamentari, am auzit în culise că dânşii ar aduna un dosar pentru o eventuală demitere a şefului de stat. Vi se pare realistă această posibilă evoluţie? Sau deocamdată sunt speculaţii?

Igor Boţan: „Părerea mea este că avem de a face cu speculaţii, luptă politică. Eu nu văd cum actualmente Parlamentul poate începe procedura de suspendare a domnului Dodon, pentru ca ulterior să fie organizat un referendum de demitere a acestuia. Dacă se invocă încălcarea Constituţiei, acest lucru trebuie să fie foarte-foarte clar articulat, care anume articole din Constituţie sunt încălcate.”

Europa Liberă: Domnul Ghimpu a spus, ca un ţăran înţelept, că nu e momentul. De fapt, mă interesează dacă se dă o luptă între Preşedinţie şi majoritatea parlamentară. Doar se mimează? Există oare acea cârdăşie despre care mai multă lume vorbeşte între liderul Partidului Democrat şi liderul informal al socialiştilor? Mai ales, după ce am văzut că Partidul Democrat a pornit un fel de ofensivă spre Kremlin, interzicându-le oficialilor să călătorească în Rusia. Pe când Dodon sau Partidul Socialiştilor sfidează această interdicţie. Adică, joacă roluri de adversari înverşunaţi.

Igor Boţan: „Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să ne uităm în programul electoral al domnului Dodon, să vedem ce a promis pentru primele 100 de zile. Pe 1 aprilie se împlinesc cele 100 de zile şi vedem că din cele şase promisiuni pentru 100 de zile nu a fost îndeplinită niciuna. Da, domnul Dodon s-a întâlnit de două ori cu domnul Vladimir Putin, singurul lucru pe care l-au discutat a fost problema emigranţilor noştri şi scoaterea acestora de sub interdicţia de a părăsi, eventual, sau de a intra în Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Kremlinul vrea să o lase, totuşi, la o mică înţelegere. Documente oficiale nu sunt publicate şi, probabil, nici nu vor fi adoptate.

Igor Boţan: „Nici nu vor fi adoptate documente de rezonanţă. Mai cu seamă că domnul Dodon a promis, de fapt, un nou acord de prietenie, un acord de bază cu Federaţia Rusă. Pe dimensiunea transnistreană vedem ce îi răspunde Krasnoselski: nici să nu se gândească la reunificarea ţării. Pe dimensiunea europeană cele două trilaterale privind revizuirea Acordului de Asociere cu participarea Rusiei – niciun fel de rezultat pozitiv. Cea de a doua trilaterală privind garantarea internaţională a neutralităţii Republicii Moldova – niciun rezultat.”

Europa Liberă: Deci, au fost promisiuni electorale, care erau uşor fanteziste. Cu pârghiile pe care le are, Dodon nici nu putea să facă mare lucru.

Igor Boţan: „Da. Dar cea mai importantă promisiune – să declanşeze alegeri parlamentare anticipate.”

Europa Liberă: Pentru aceasta cere împuterniciri.

Igor Boţan: „Pentru aceasta cere împuterniciri. Deci, recunoaşte că, atunci când a făcut promisiunile, să spunem aşa, a minţit alegătorii, dar, pe de altă parte, pentru că dumneavoastră aţi invocat problema cooperării, vedem că se înţeleg foarte bine în privinţa numirii şi retragerii ambasadorilor. Împărţirea funcţiilor de ambasadori este o parte din protocolul secret pe care l-au semnat componentele Alianţei pentru Integrare Europeană.”

Europa Liberă: Eu, totuşi, vreau să simplific întrebarea. Cum se înţeleg acum Preşedinţia şi Partidul Democrat, în special?

Igor Boţan: „Eu cred că ei se înţeleg relativ bine. E o formă de coabitare, ceea ce eu numesc un cartel politic care aşa şi este descris în literatura politologică, care spune că în lumea actuală opoziţia şi guvernarea se înţeleg foarte bine, în detrimentul altor eventuali jucători. Şi acest lucru este pe faţă. Şi am adus exemplul cu împărţirea funcţiilor de ambasador.”

Europa Liberă: Dar din când în când îşi trag nişte obuze verbale.

Igor Boţan: „Aceasta este necesar, pentru că ei rămân, totuşi, oponenţi politici, chiar dacă fac parte din cartelul politic care e de moment, pentru a-i înlătura pe alţi jucători. Vedem că Partidul Democrat îl ajută foarte mult pe domnul Dodon cu scoaterea din circuitul politic a partidului lui Renato Usatîi. Domnul Dodon şi vedem oamenii din partidul lui se folosesc de această oportunitate şi încearcă să-i convertească, să-i corupă pe reprezentanţii Partidului Nostru.”

Europa Liberă: Vă referiţi cumva la primarul de Basarabeasca?

Igor Boţan: „Primarul de Basarabeasca e un lucru absolut şocant. Pentru că, dacă poliţia cunoştea despre violarea unei minore şi nu a întreprins măsuri, dar l-a anunţat pe primar, ce face poliţia, atunci? Pe de altă parte, Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor rămân oponenţi pentru viitoarele alegeri parlamentare. Şi aici competiţia dintre ei se dă pe bune. Este o competiţie reală pentru a ajunge la pârghiile adevărate, la pârghiile influente ale puterii politice.”

Europa Liberă: De curând comuniştii revendică înapoi felia ce le aparţine pe segmentul de stânga. Au găsit şi ocazia, sărbătoarea de 9 Mai. Pot comuniştii să reintre în graţiile Moscovei?

Igor Boţan: „Eu cred că acest lucru deja nu mai este posibil. Pentru că domnul Dodon a cucerit, practic, în proporţie de 80% fostul electorat al Partidului Comuniştilor.”

Europa Liberă: A făcut zacistka, vorba lui Putin.

Igor Boţan: „Da. A devenit partid dominant. Şi am văzut ultimele rezultate ale sondajului IRI, care arată că Partidul Socialiştilor, pe bune, a devenit, potrivit teoriei politologice, partid dominant, are aproape sau peste 40% din suportul cetăţenilor. Şi acest lucru contează foarte mult. Acum revenim la întrebarea dumneavoastră iniţială, cât de mult s-ar teme domnul Dodon de un impeachment de suspendare? Pentru că, după suspendare, în mod obligatoriu, peste o lună de zile trebuie să aibă loc referendumul de demitere. Eu cred că Dodon undeva şi-ar dori un astfel de scenariu, pentru că l-ar favoriza foarte-foarte mult în actuala situaţie, când avem nemulţumirea muncitorilor de la Căile Ferate, protestul profesorilor, protestul agrarienilor.”

Europa Liberă: …tarife la curent electric.

Igor Boţan: „Sigur. Mărirea preţului pentru curentul electric ş.a.m.d. Deci, conjunctura nu este favorabilă partidului de guvernământ.”

Europa Liberă: Adică, un eventual referendum îi va confirma această popularitate?

Igor Boţan: „Sigur. Şi atunci Dodon va fi în situaţia să spună: „Bine, acest referendum nu s-a făcut de flori de cuc, el trebuie să aibă un impact. Dacă eu rezist, atunci trebuie să plece Parlamentul” şi deschide calea pentru alegeri.”

Europa Liberă: Am înţeles. Deci, nu impeachment. Şi atunci cum Partidul Democrat, în special, are de gând să-l tolereze? Sau cum îi erodează imaginea dânsului? Şi v-aş ruga să vorbiţi despre hârtia aceasta de turnesol a relaţiilor bilaterale, care este votul uninominal. Este, iarăşi, un exemplu în care se vede relaţia între aceste două partide?

Igor Boţan: „Sigur că da. În mod normal, dacă Partidul Socialiştilor ar fi încrezător, sigur că alegerile în baza votului uninominal ar fi libere şi corecte, cu ambele mâini ar susţine această iniţiativă. Pentru că ne-o demonstrează experienţa internaţională, acolo unde există partide dominante, ele sunt cele mai importante, aceste formaţiuni, beneficiare ale acestui vot uninominal. Ultimul exemplu sunt alegerile din Marea Britanie, unde Partidul Conservator doar cu 37% din voturi a obţinut majoritatea absolută.”

Europa Liberă: Adică, socialiştii care îşi doresc poziţia dominantă ar trebui să preia formula?

Igor Boţan: „Da. Dacă contextul ar fi unul care ar demonstra că în această ţară instituţiile statului sunt independente şi funcţionează potrivit legii şi Constituţiei, nicio problemă din partea Partidului Socialiştilor. Atât timp cât există un partid care controlează patru televiziuni, al cărui şef este iniţiatorul acestei idei şi proiect de vot uninominal, care prin media holdingul personal face promoţie acestui sistem, plus, în acelaşi timp, fundaţia de caritate a domnului preşedinte al Partidului Democrat a şi început să facă acţiuni de caritate.”

Europa Liberă: Partidul a obţinut ce a vrut, are un sprijin masiv, are suficiente semnături. Voci de intelectuali sprijină ideea dânsului. Probabil că a rămas doar partea formală, să se voteze în Parlament.

Igor Boţan: „Partea formală da, să se voteze în Parlament. Şi în Parlament deocamdată se caută voturi, pentru că nu există suficiente voturi. Dar noi credem şi ar trebui să credem că cel care a venit cu iniţiativa şi a promis solemn că doar dacă acest proiect primeşte avizul pozitiv al Comisiei de la Veneţia, doar în acest caz, va avea loc votul în Parlament.”

Europa Liberă: Comisia de la Veneţia pare să fie destul de indulgentă.

Igor Boţan: „Nu cred că este indulgentă. Pentru că domnul Buquicchio, care a fost la Chişinău pe 2 martie, la conferinţa organizată de Curtea Constituţională, a reiterat necesitatea consensului politic naţional. Şi consens politic naţional nu există.”

Europa Liberă: Haideţi să rămânem la punctul acesta. Când dânşii obţin 300.000, 500.000 de semnături în favoarea votului uninominal, când presiunea societăţii asupra deputaţilor este mare, Partidul Democrat va spune: „Domnilor, cei care vă opuneţi, mergeţi, de fapt, împotriva voinţei poporului. Nu consensul ne interesează, ci armonia, stabilitatea. Poporul vrea uninominalul şi cineva se opune, stă în calea acestui vot”.

Igor Boţan: „Răspunsul ar fi foarte simplu. Aceeaşi Comisie de la Veneţia în avizul din martie 2014 a spus foarte clar: „Dacă există doar suspiciuni că schimbarea sistemului electoral se face în favoarea unui partid, atunci trebuie să se renunţe la chestia aceasta”. Acum venim la suspiciuni.”

Europa Liberă: Suspiciunile acestea cum să le probăm?

Igor Boţan: „Exact ceea ce am spus, iniţiatorul este un om de afaceri care este, în mod straniu, şi coordonatorul guvernării, care prin ale sale patru televiziuni, care, potrivit foii de parcurs, trebuiau încă anul trecut o parte din ele anihilate, să rămână cu două şi noi vedem ce se întâmplă. Un microfon de la una din aceste instituţii media face reportaje pentru toate patru, fapt confirmat de sute de ori. Nimeni nu poate nega că aceasta se întâmplă.”

Europa Liberă: Domnule Boţan, acesta e modul în care ei percep editorial jurnalismul.

Igor Boţan: „Dar este foaia de parcurs, care e document oficial. Deci, trebuia să aibă loc demonopolizarea pieţei de publicitate, care nu s-a făcut. Desconcentrarea mass-media nu s-a făcut. Aceeaşi persoană are numeroase ipostaze: este om de afaceri, este media magnat, este iniţiator al modificării Codului Electoral, este coordonator al guvernării şi este binefăcător.”

Europa Liberă: Domnule Boţan, dar toate acestea sunt subjugate unui singur scop, voinţa poporului să fie adusă în Legislativ.

Igor Boţan: „Corect. Atunci trebuie să spunem: „Deschideţi cele patru televiziuni ale voastre, care fac campanie, pentru cei care contestă această iniţiativă, lucru pe care nu îl faceţi”. Dar există chestii mult mai serioase decât această contestare. Această iniţiativă vine împotriva Constituţiei. Este o bijuterie a gândirii politice, o confruntare, nu tete-a-tete, dintre conceptul de suveranitate populară a lui Jean-Jacques Rousseau şi conceptul de suveranitate naţională a abatelui Sieyès, al unui geniu al revoluţiei franceze. Toată ştiinţa modernă constituţională bazată pe reprezentarea cetăţenilor în parlamentele naţiunilor este bazată pe conceptul suveranităţii naţionale, care interzice retragerea deputaţilor. Toată iniţiativa domnului Plahotniuc se bazează pe, acesta e punctul central, renovarea clasei politice prin responsabilizarea deputaţilor, prin retragerea lor.”

Europa Liberă: Adică, sabia lui Damocles.

Igor Boţan: „Absolut. Chestia aceasta discalifică întreg acest proiect. Plus, ceea ce propun ei pentru Transnistria, ca să formeze virtual circumscripţii uninominale, fără a le oferi dreptul de vot, iar acolo au votat ultima dată 17.000, chestia aceasta, dacă este atacată la CEDO, Republica Moldova va avea pierdere de cauză.”

Europa Liberă: Domnule Boţan, s-a încercat o formulă de modificare a Constituţiei, ideea de ridicare a imunităţii deputaţilor. Cât de relevantă vi se pare această mişcare?

Igor Boţan: „Absolut irealizabilă. Pentru că modificarea Constituţiei presupune, în primul rând, un vot al două treimi din deputaţi. Eu nu văd cum ar putea Partidul Democrat obţine două treimi.”

Europa Liberă: Socialişti, comunişti? Nu vor vota?

Igor Boţan: „Nu cred. În al doilea rând, aceasta e încălcarea angajamentelor faţă de Consiliul Europei. Chestia cu mandatul reprezentativ versus mandatul imperativ este fundamentală. Şi toată lumea trebuie să înţeleagă că nu există situaţii intermediare între democraţia reprezentativă şi democraţia bazată pe mandatul imperativ. Deci, nu există.”

Europa Liberă: Domnule Boţan, dumneavoastră mă duceţi în teoria constituţională. Dar la modul practic, când vrea să convingă pe cineva că e nevoie de ridicat imunitatea, preşedintele Parlamentului spune, de exemplu: atunci când un deputat merge beat la volan nu trebuie să fie scutit de răspundere; atunci când dânsul dă buzna într-o întreprindere sau ajută nişte atacuri raider...

Igor Boţan: „Sunt absolut de acord. Şi aceasta prevede o hotărâre a Curţii Constituţionale, prevede în mod expres când se poate retrage imunitatea şi deputatul chiar poate fi condamnat, dacă este prins în flagrant, nu lucrează imunitatea pentru el.”

Europa Liberă: Da. Dar imunitatea intimidează poliţia şi procurorii.

Igor Boţan: „Da, aceasta ei pot să o folosească ca metodă de presiune asupra deputaţilor. Dar imunitatea referitoare la promovarea anumitor idei politice, declaraţii, proiecte ş.a.m.d., ea nu poate fi scoasă.”

Europa Liberă: În concluzie, credeţi că va trece ideea lui Plahotniuc în Parlament sau nu?

Igor Boţan: „Eu sunt sceptic. Nu exclud că presiunile pot fi făcute de o aşa manieră ca această idee să treacă.”

Europa Liberă: Предложение от которого сложно отказаться [o propunere greu de refuzat].

Igor Boţan: „Da. Eu cred că impactul va fi unul de care Partidul Democrat va regreta foarte mult. Pentru că noi ştim că steaua cu cinci colţuri acum este simbolul partidului dominant. Şi, dacă se pot face tot felul de trucuri, manipulări, se pot face în mediul rural. În centrele raionale, în oraşele mari acest truc nu va trece. Dar mai există un aspect, legat de presiunile de eventual impeachment asupra lui Dodon. Dumneavoastră l-aţi menţionat pe domnul Ghimpu, dar nu aţi menţionat declaraţia pe care a făcut-o preşedintele Parlamentului, domnul Candu. Şi această declaraţie el a făcut-o chiar în cadrul conferinţei din 2 martie, în prezenţa preşedintelui Curţii Constituţionale şi a lui Gianni Buquicchio, reprezentantul Comisiei de la Veneţia, în care el a spus exact, a dat citirii o clauză din hotărârea Curţii Constituţionale din 9 octombrie 2014, când comuniştii au contestat ratificarea Acordului de Asociere. El a spus următoarele lucruri, practic, că identitatea constituţională a Republicii Moldova este element definitoriu bazat pe integrarea europeană. Orice alt vector de integrare este neconstituţional. Acum ei vor să-l prindă pe Dodon cu ideea lui de a face Republica Moldova asociată sau observator la Uniunea Economică Euroasiatică. Dar domnul Dodon, probabil, a fost precaut, atunci când a spus că acest statut, eventual, dacă îl obţine Republica Moldova, el nu are consecinţe juridice.”

Europa Liberă: Deci, tot ce a făcut până acum încă nu a ajuns să fie prins cu...

Igor Boţan: „Nu a fost prins, dar aceasta este foarte important. De fapt, prin chestia aceasta, vrea să ne spună nouă domnul Candu că Republica Moldova nu poate în principiu avea alt vector de integrare decât cel european. Şi chestia aceasta este bazată pe declaraţia de independenţă, care face trimitere la valorile europene şi ulterior, dacă vă amintiţi, domnul Timofti, în calitatea lui de preşedinte, spunea că, Constituţia trebuie modificată, ca să fie inserată această clauză, că singurul vector de integrare poate fi cel de integrare europeană. Deci, cred că domnul Dodon trebuie să ia în consideraţie acest lucru, că, dacă, eventual, în campania electorală parlamentară care va veni va încerca formaţiunea domniei sale să promoveze integrarea euroasiatică, lui i se poate aminti că acest vector, eventual, de integrare euroasiatică este ca şi cum neconstituţional. Repet, acest lucru l-a vociferat preşedintele Parlamentului, Candu, la 2 martie anul curent.”