În vizita lui săptămânală la studioul din Chișinău al EL, istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru a stat de vorbă cu Vasile Botnaru despre relațiile ramurilor puterii politice:
Your browser doesn’t support HTML5
Gheorghe Cojocaru: „Spațiul politic din Republica Moldova devine pe zi ce trece un spațiu al confruntării tot mai evidente dintre instituția prezidențială și actuala guvernare. Cel care deschide noi fronturi împotriva majorității parlamentare și guvernului este președintele Igor Dodon, al cărui scop, judecând după toate câte întreprinde, este unul și același – de a face tot posibilul și imposibilul, pentru a înlătura din cale actuala majoritate și de a-i aduce la putere pe partizanii săi din Partidul Socialiștilor.”
Europa Liberă: Obișnuiți cumva cu obscuritatea fenomenelor politice, mulți observatori suspectează Partidul Democrat de un fel de cârdășie cu Dodon, de repartizare fină a unor roluri. Dumneavoastră ce spuneți? Oare sunt niște bătălii aparente?
Gheorghe Cojocaru: „O colaborare instituțională între puterile de vârf în stat este inevitabilă și necesară, pentru a se asigura o anumită turație a mecanismului luării și realizării deciziilor politice. Despre aceea că ar exista, totodată, și niște înțelegeri în subteran asupra partajării sferelor de interese între Președinție și guvern se poate doar spune că în favoarea acestei teze sunt mai multe semnale în legătură, mai ales, cu împărțirea unor posturi și sinecuri grase. În pofida acestor presupuse înțelegeri, la fel de inevitabilă pare și alunecarea tot mai evidentă pe o pantă a confruntării deschise între instituția prezidențială și actuala guvernare. Un caz recent al confruntării ar fi cel privind participarea reprezentanților Partidului Socialiștilor la Adunarea Interparlamentară a CSI, sfidând decizia conducerii Parlamentului de a se abține de la participarea la lucrările acestui for.”
Europa Liberă: De unde și până unde atâta încrâncenare în jurul acestei organizații muribunde? Ce semnificație are gestul socialiștilor?
Gheorghe Cojocaru: „Acesta este un gest în sfera politicii externe, unul prin care socialiștii își reafirmă prioritățile în acest domeniu, precum și atașamentul față de menținerea și consolidarea relațiilor cu spațiul CSI. Pe de altă parte, din perspectiva politicii interne, prin acest gest de sfidare a deciziei de a nu participa la lucrările Adunării Interparlamentare a CSI, opoziția socialistă se detașează categoric de cursul politic al partidelor de la putere.”
Europa Liberă: Deloc surprinzătoare această nouă muniție referendară a președintelui Dodon, a developat-o cu lux de amănunte în campania electorală. Ce l-ar avantaja? Să ducă la capăt plebiscitul sau să fie împiedicat?
Gheorghe Cojocaru: „Printre primii care au constatat această tendință spre o confruntare la rampă deschisă este și Dumitru Diacov, fostul președinte al Parlamentului, care a avut a face cu o asemenea situație în 2001. Este limpede că, odată cu această inițiativă a președintelui Igor Dodon, conflictul devine, practic, inevitabil. Angajați într-o campanie de promovare a votului uninominal și fără a-și asigura sprijinul aliaților din majoritatea parlamentară, puterea și Partidul Democrat, care păreau că și-au impus agenda politică, s-au pomenit strâmtorați pe neașteptate și forțați să reacționeze din postura de apărători anemici, cel puțin, în acest moment, într-un joc politic cu o miză decisivă. Întrebarea cum coaliția de la putere va încerca să amortizeze această lovitură a referendumului rămâne deocamdată fără răspuns.”