Viitorul unei universități din Budapesta finanțate de miliardarul și filantropul american George Soros depinde de ajungerea la un acord între guvernele Ungariei și Statelor Unite, a spus vineri premierul ungur, Viktor Orbán.
Viktor Orbán, care-l consideră pe miliardarul de origine ungară George Soros rivalul său ideologic, a spus că Universitatea Central-Europeană (CEU), înființată în 1991, „trișează”, având un avantaj nedrept asupra universităților autohtone pentru că diplomele ei sunt recunoscute atât în Ungaria, cât și în Statele Unite, informează AP.
„Universitățile sunt în competiție, și este inexplicabil că acceptăm ca universitățile noastre să fie dezavantajate”, a spus Orbán postului de radio public din Ungaria.
Rectorul CEU Michael Ignatieff a promis să universitatea va rămâne deschisă, în ciuda unui proiect de lege despre învățământul superior depusă la parlament marți, care stabilește condiții noi pentru universitățile străine active în Ungaria, de pildă restrângând dreptul la circulația profesorilor și studenților străini, din motive neprecizate de „securitate națională” – o măsură considerată un atac direct la adresa universității lui Soros.
Vorbind vineri la radio, premierul Orbán a spus: „Nu contează dacă cineva este miliardar… toate universitățile trebuie să respecte legea. Ungaria este o țară care dintotdeauna a încurajat educația, dar care nu suportă înșelăciunea”. Întrebat dacă CEU va mai exista în Ungaria peste jumătate de an sau un an, premierul a răspuns că asta depinde „de negocieri și de ajungerea la un acord între guvernele ungar și american”.
Rectorul Ignatieff, care pleacă duminică la Washington pentru a prezenta situația de la Budapesta în Congresul Statelor Unite și presei americane, a spus că orice asemenea acord va trebui încheiat cu statul New York, în care este acreditată universitatea lui Soros.
Într-o declarație făcută joi după ce s-a întâlnit cu secretarul de stat de la ministerul educației, Laszlo Palkovics, Ignatieff a spus că se teme că guvernul de la Budapesta nu înțelege pe deplin „implicațiile legislației propuse” și a amintit că prestigiul CEU este confirmat de laudele pe care i l-au adus de-a lungul anilor profesorii universitari din Ungaria. Tot joi, președintele Academiei de Științe a Ungariei, Laszlo Lovasz, a spus că universitatea lui Soros „este un centru educațional semnificativ”, adăugând că „este bine că își are sediul la Budapesta”.
AP notează că încercarea de eliminare a CEU vine pe fondul campaniei lui Orban împotriva ONG-urilor, unele dintre ele sprijinite de fundația lui Soros.
Premierul cunoscut pentru ideile sale stridente anti-migrație, admirator al „statului neliberal”, de felul Rusiei sau Turciei, a numit în trecut „agenți străini” organizații ca Transparency International sau Comitetul Helsinki Ungar, invocând ca dovadă faptul că ele oferă asistență juridică refugiaților din Orientul Mijlociu.