R.Moldova - un stat cu „regim hibrid” potrivit Freedom House

Freedom House - Națiuni în tranziție, 2017

În ultimul raport al organizației internaționale Freedom House, despre evoluția „Națiunilor în tranziție”, Republica Moldova a coborât pe locul 19 din 29 de țări analizate, fiind considerată un stat „cu regim hibrid”. Scorul Moldovei a scăzut ca urmare a problemelor din sistemul judiciar, dar și a tergiversării reformelor care privesc Centrul Național Anticorupție sau Codul audiovizualului. Freedom House remarcă și progresele modeste făcute de ancheta legată de „furtul milionului” în 2014.

Analiza situației din țările în tranziție se bazează pe șapte criterii, de la guvernare democratică și proces electoral la sistemul juridic și corupție, cu note între 1 (cea mai bună) și 7 (cea mai proastă).

Freedom House analizează 29 de țări din fostul spațiu sovietic, Europa centrală și de est. Estonia este considerată, în raportul pe 2017 (care se bazează pe evoluțiile din 2016) țara cu cea mai stabilă democrație, urmată de Letonia și Slovenia. Pe ultimele locuri sunt Uzbekistanul, Turkmenistanul și Tadjikistanul.