Regiunea separatistă transnistreană va cere Rusiei să recunoască actele emise de autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol. Decizia este conținută în rezoluția adoptată de legislatorii transnistreni la finalul unor audieri publice care au avut loc marți în Sovietul suprem de la Tiraspol, cu participarea mai multor deputați din Duma de stat a Rusiei.
Președintele Sovietului suprem, Alexandr Șerba, a declarat că decizia vine în urma ceea ce el a numit presiuni exercitate de Chişinău și Kiev prin instituirea posturilor vamale mixte pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, dar și prin „eliminarea din motive politice a centralei electrice de la Cuciurgan de pe piața moldovenească”. „Aceste presiuni constituie de fapt un război nedeclarat, iar de ce Transnistria are nevoie de susținerea părintească a Rusiei”, a declarat Alexandr Șerba, subliniind că fără această susținere Transnistria „nu va rezista”.
În declarație, legislatorii transnistreni își mai exprimă sprijinul pentru „politica de stat a Federaţiei Ruse cu privire la apărarea conaționalilor și consolidarea lumii ruse”.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat, pe 18 februarie, un decret prin care Rusia recunoaște validitatea pașapoartelor emise de separatiștii din Donețk și Luhansk, în Ucraina. Măsura a trezit revolte, atât la Kiev, cât și în capitalele occidentale, iar analiștii de la Chişinău au exprimat încă de pe atunci îngrijorarea că o decizie similară ar putea fi adoptată de Rusia și în cazul Transnistriei.
Analistul politic Oazu Nantoi amintește că înainte de intervenția în Georgia, Rusia a recunoscut validitatea documentelor emise în regiunea separatistă Abhazia. Și, spune el, aplicând aceeași metodă după anexarea ilegală a Crimeii, Vladimir Putin legalizează aceste entități.
Este o măsură care încalcă normele internaționale, deoarece entitățile separatiste din estul Ucrainei – unde continuă confruntările între separatiști și armata ucraineană – nu sunt recunoscute de nici o țară și nici de Moscova. Nici așa numita Republica Moldoveneasca Nistreana – „rmn” – nu este recunoscută de nici o țară. Federația Rusă recunoaște însă tacit actele de identitate emise de liderii de la Tiraspol, bunăoară la angajare.