Vicepreședintele Statelor Unite, Mike Pence, a vizitat baza militară americană din apropierea liniei demilitarizate din peninsula coreeană

Vicepreședintele Mike Pence și soția sa la sosirea la Seul

Vicepreședintele Statelor Unite, Mike Pence, a sosit astăzi în elicopter la baza americană din Coreea de sud, în apropierea zonei de frontieră fortificată cu Coreea de Nord, la o zi după tentativa eșuată a Pyongyang-ului de lansare a unei alte rachete.

Pence a început în Coreea de Sud un turneu diplomatic ce îl va conduce în patru state sud-asiatice, cu scopul declarat de a le demonstra că Statele Unite rămîn interesate în stabilitatea dintr-o zonă pe zi ce trece mai volatilă.

Zona demilitarizată este un teritoriu minat de circa 3 km, despărțit între cele două state coreene cu sîrmă ghimpată, de ambele părți aflîndu-se militari ce se supraveghează permanent reciproc. Vicepreședintele american, al cărui tată și-a făcut serviciul militar în cursul Războiului corean din anii 1950-1953, a declarat că Statele Unite își mențin alianța „de oțel” cu Coreea de Sud și dorește pacea. „Pe masa de negocieri se află toate opțiunile pentru a atinge aceste obiective și de a asigura stabilitatea poporului din această țară”, le-a declarat astăzi Pence reporterilor. Vicepreședintele a adăugat că liderul american Donald Trump a făcut clar că nu va discuta despre tactici concrete militare. „Există o perioadă de răbdare strategică, dar era răbdării strategice s-a încheiat”, a spus Pence.

Pence, care a apărut alături de președintele în exercițiu sud-coreean, Hwang Kyo-ahn, a avertizat, pe de altă parte, regimul nord-coreean, spunînd: „În ultimele două săptămîni, lumea a asistat la forța și decizia noului nostru președinte în acțiuni desfășurate în Siria și Afganistan. Coreea de Nord nu ar trebui să-i pună la încercare decizia și forța sa în ce privește forțele armate ale Statelor Unite în această regiune.”

Tensiunea este însă departe de a fi aplanată, agenția oficială nord-coreeană KCNA, preluată de Reuters, publicînd o scrisoare a președintelui Kim Jong Un adresată omologului său sirian Bashar al-Assad, cu prilejul aniversării a 70 de ani de independență a Siriei. „Îmi exprim din nou - se scrie în mesajul liderului nord-coreean - sprijinul puternic și alianța cu guvernul sirian și poporul său pentru acțiunea sa în justiție, condamnînd actul recent de invadare agresivă a țării Dvoastră”.