Mai mult de unu din trei francezi a refuzat să aleagă între Emmanuel Macron si Marine Le Pen

Simpatizantii lui Emmanuel Macron după anunțarea rezultatelor, Paris, 7 mai 2017

Mai mult de un francez din trei a refuzat să voteze pentru candidatul independent de centru Emmanuel Macron sau Marine Le Pen, lidera partidului de extrema dreaptă. Un record care ridică multe semne de întrebare pentru viitorul președinte. Mai ales in perspectiva alegerilor generale din iunie.

Potrivit mediilor franceze (Le Monde, BMF TV) , circa 12 milioane de francezi nu s-au dus să voteze, iar peste patru milioane au ales să pună în urnă voturi albe (semn al unui protest civic al celor care vor totuși să-și exercite dreptul de vot) sau voturi nule. În procente, 12% au votat alb sau nul, față de numai 2% în primul tur al alegerilor prezidențiale.

Ultimul record ar refuzului de a alege, în al doilea tur de scrutin al prezidențialelor, datează din 1969, când 6,42% din votanți au refuzat să aleagă între George Pompidou (care a devenit președinte) și Alain Poher.

Potrivit unui sondaj Ipsos-Steria, 51% din cei care au votat în alb au făcut-o pentru că „îi resping categoric pe ambii candidați”, 39% au declarat că nu erau „convinși” de nici unul din candidați iar 10% pentru că oricum „Macron ar fi câștigat”.

Teama de o posibilă victorie a candidatei de extrema dreapta nu a avut același impact ca în 2002: atunci, 28,4% nu s-au dus să voteze în primul tur, dar când Jean-Marie Le Pen a intrat în al doilea tur, împotriva lui Jacques Chirac, elctoratul s-a mobilizat împotriva liderului Frontului Național, iar în al doilea tur, absenteismul a scăzut la 20,3%.