La Chișinău a avut loc un nou protest împotriva schimbării sistemului electoral. Organizatorii estimează participarea la câteva mii (VIDEO)

Protest în fața Parlamentului de la Chișinău, 14 mai 2017

În fața Parlamentului, în ploaie, a avut loc un nou protest împotriva schimbării sistemului electoral și trecerii la sistemul mixt. Organizat de structuri ale societății civile, protestul este susținut de partide de opoziție, parlamentare și extra-parlamentare precum PAS și Platforma „DA”.

Potrivit corespondentei Europei Libere, au participat zeci dacă nu chiar sute de persoane. Protestatarii au cerut retragerea proiectului de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt, adoptat vinerea trecută (5 mai) de deputații democrați și cei ai Partidului Socialiștilor.

Activistul civic Dumitru Alaiba, unul din organizatori, a declarat Europei Libere că „aici nu se face politică”, este vorba numai de un protest împotriva schimbării sistemului electoral.

​Președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu a promis în repetate rânduri că proiectul de trecere la sistemul mixt nu va intra in dezbaterea deputaților înainte de a primi opinia experților Comisiei de la Veneția care au fost la Chișinău în cursul acestei săptămâni. Analiza Comisiei este așteptată în iunie.

Schimbarea intempestivă a sistemului electoral ar putea provoca amânarea ajutorului european macro-financiar de 100 de milioane de euro. Cel puțin aceasta pare să fie dorința Parlamentului European, după cum a declara joi Europei Libere, europarlamentarului Petras Austrevicius, raportor pentru Moldova. Consiliul european se pare însă ca s-ar opune unei amânări, arată o declarație văzută vineri de corespondentul Europei Libere la Bruxelles.