Igor Dodon: „R Moldova are nevoie de finanţare externă, dar nu pentru menţinerea guvernării, ci pentru infrastructură”

Igor Dodon intervievat de Valentina Ursu în studioul Europei Libere

Președintele Igor Dodon a declarat că a venit momentul ca actuala sau viitoare guvernare să înțeleagă că „trebuie să începem să ne obişnuim să ne hrănim singuri”. Într-un interviu cu Europa Liberă, Igor Dodon a criticat Occidentul pentru faptul că ar acorda asistență financiară pe criterii geopolitice și a promis că în cazul unei victorii a socialiștilor în alegerile generale de anul viitor vor veni ajutoare fără „condiționări de tipul shimbați sistemul electoral”.

„Republica Moldova are nevoie de finanţare externă, dar nu pentru menţinerea guvernării, ci pentru infrastructură. Veţi vedea în anul următor, când se va schimba guvernarea, în urma alegerilor parlamentare anticipate sau ordinare, va veni altă majoritate şi eu vă promit, şi deja am lansat negocieri în acest sens, anual vor fi minimum 500 de milioane – un miliard de dolari.” Președintele a refuzat să precizeze care ar putea fi noile surse de asistență financiară.

La începutul săptămânii, Parlamentul european a amânat cu o lună discuțiile privind acordarea unui ajutor de 100 de milioane de euro pentru R.Moldova. Parlamentul va aștepta expertiza Comisiei de la Veneția privind propunerea de schimbare a sistemul electoral din R.Moldova dar și reacția guvernului și Parlamentului de la Chișinău la sugestiile Comisiei.