La protestele anti-corupție organizate în martie de liderul opoziției Alexei Navalnîi în mai multe orașe din Rusia au participat foarte mulți tineri. Interesul tinerilor pentru politică pare să crească, dar nu de „partea bună a baricadei”, așa că a crescut și îngrijorarea autorităților care nu știu cum să reacționeze. Relatarea corespondentului Europei Libere Carl Schreck este rezumată de Ileana Giurchescu.
Your browser doesn’t support HTML5
La Toliati, în centrul Rusiei, Matei – un elev de 17 ani – și colegii lui de clasă au fost scoși săptămâna asta de la ore și trimiși în sala festivă a școlii.
„Știam ce urmează”, a spus Matei într-un interviu pentru Europa Liberă. Și într-adevăr: au fost toți convocați să vadă un film despre legăturile opoziției din Rusia cu mișcări fasciste și teroriste.
Iar Matei și colegi lui au făcut ce au mai făcut mulți tineri în ultimele săptămâni: au filmat totul cu telefoanele mobile.
„Este propagandă” crede Matei „iar propaganda este interzisă în școli”.
După care au postat totul pe internet: fragmente din film dar mai ales dezbaterile care au urmat, între elevi și profesori.
Ce pare să îngrijoreze autoritățile nu este numai participarea tinerilor la proteste, dar și rezultatele unor studii care arată că tinerii nu au încredere în politicieni. (INFOGRAFIC)
Activistul anti-corupție Alexei Navalnîi intenționează să organizeze în 12 iunie noi proteste în toată Rusia. Așa că autoritățile au reacționat, producând o serie de clipuri muzicale, prin care încearcă să-i convingă pe tineri să nu se amestece în politică „de partea greșită a baricadei”.
Un clip este cu Alisa Voks, care cântă „Nu te amesteca în politică, mai bine îți faci temele”.
Într-un alt clip, rapper-ul Platkha îi critică pe cei care „zguduie barca” că primesc bani de la „unchiul Sam”, un a propos la insinuările autorităților că Navalnîi și simpatizanții săi ar fi plătiți de americani.
Navalnîi a acuzat Kremlinul că a finanțat aceste clipuri video cu bani publici, acuzație susținută de două instituții media respectate și respectabile, Dozd și Meduza.
Cele două instituții au citat surse anonime care afirmă că actuale sau foste oficialități au comandat video clipurile.
Valeria Kasamara conduce Laboratorul pentru Studii Politice dela Academia de Studii Economice de la Moscova unde a fost studiată implicarea studenților în politică.
Potrivit unui studiu bazat pe interviuri cu 6.000 de tineri, 66 % dintre ei cred, exact ca Alexei Navalnîi, că cea mai mare problemă a Rusiei actuale este corupția.
Însă doar 19% cred că fenomenul poate fi combătut cu manifestații și proteste, și numai 14% declară să ar fi pregătiți să participle la proteste.
„Nu sunt dispuși să-și încerce curajul pe baricade”, comentează Valeria Kasamara. „Nu vor să riște, vor o viață liniștită și împlinită” continua Kasamara.
Studiul arată că 47% îl sprijină pe președintele Vladimir Putin, față de numai 7% pe Alexei Navalnîi, care vrea să candideze la alegerile prezidențiale de anul viitor.
„Cifrele nu vorbesc despre încredere în instituția prezidențială”, explică Valeria Kasamara „ci despre Vladimir Putin. Tinerii au încredere în el, speranțele lor sunt legate de el… totul se concentrează asupra unei singure persoane”.
Înapoi la Matei și școala din Toliati. Confruntată cu întrebările eleviilor, directoarea școlii le-a spus că nimeni nu a obligat-o să prezinte filmul despre opoziție.
A fost decizia ei, pentru că a vrut să-I avertizeze că „își riscă viitorul” dacă se implică în politică de „partea greșită a baricadei”.