Nato va aproba la sumitul de la Bruxelles angajarea oficială a alianței în Coaliția internațională împotriva Statului Islamic

La un protest anti-Trump miercuri la Bruxelles

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a spus că membrii alianței vor aproba la summitul de astăzi de la Bruxelles, participarea Alianței Nord-atlantice la coaliția internațională împotriva Statului Islamic. „Aceasta va transmite un mesaj politic puternic referitor la hotărârea NATO de a lupta împotriva terorismului”, a spus Stoltenberg. El a mai precizat că acordul nu va include vreo participarea a alianței ca întreg la operațiuni de luptă. Toate țările NATO sunt membre în coaliția internațională împotriva terorismului, condusă de Statele Unite, dar nu NATO ca organizație. Unele țări, ca Franța, Germania sau Italia, se opun ideei ca Alianța să participe la operațiuni militare, ceea ce ar putea submina relațiile cu țările islamice.

Summitul NATO de astăzi este primul cu participarea președintelui Donald Trump, care miercuri seară a fost întâmpinat la Bruxelles și de proteste. Mii de oameni au ieșit pe stradă pentru a-i transmite președintelui american că nu este binevenit într-un oraș pe care îl calificase drept „un iad”.