Cine va conduce Primăria de la Chișinău după arestarea primarului și a celor doi viceprimari ai săi

Viorel Furdui: o situaţie extraordinară care vine dintr-o lacună legislativă.

Your browser doesn’t support HTML5

Cine va conduce Primăria de la Chișinău

Procurorii anticorupție mai au la dispoziție două zile pentru a cere mandat de arestare pe numele primarului Chișinăului, Dorin Chirtoacă. Reținut joi seara, primarul liberal este bănuit de trafic de influență în legătură cu un contact public din 2015, când firma străină Parkleitsystem a fost selectată să gestioneze mii de locuri de parcare în construcție la Chișinău. La reținerea de ieri, Chirtoacă a spus că nu are ce să declare presei. Dar cu numai o lună în urmă, într-o emisiune a televiziunii TVC 21, el nega că s-ar fi gândit măcar vreodată la comiterea vreunei ilegalități, sugerând că, dacă va ajunge în detenție, explicația va fi numai una politică. Mai multe despre reținerea primarului și consecințele ei pentru administrarea capitalei în relatarea Valentinei Basiul:

Dosarul în care a fost reţinut prim-vicepreşedintele Partidului Liberal, edilul capitalei Dorin Chirtoacă, datează din septembrie 2015. Primele percheziții şi arestări au fost făcute pe 25 aprilie.

Atunci Chirtoacă declara presei că i se pare ciudat că acţiunile oamenilor legii au loc anume în perioada lichidării consecințelor calamității naturale.

Mai mult, el a afirmat că nu avea cunoștință de faptele incriminate viceprimarului Nistor Grozavu şi şefului Direcţiei transport urban şi căi de comunicaţie, Igor Gamreţchi, ambii bănuiţi de depăşirea atribuţiilor de serviciu şi trucarea licitaţiei.

La exact o lună, a fost reținut şi primarul Dorin Chirtoacă, care este bănuit de trafic de influență.

Procurorii şi ofiţerii anticorupţie au stabilit că edilul i-ar fi dat indicaţii viceprimarului Grozavu, care era preşedintele comisiei de selectare a companiei câștigătoare şi şi-a pus semnătura pe contractul parcărilor cu plată. De asemenea, s-a constatat că primarul ar fi avizat pozitiv certificatele de urbanism pentru proiectarea lucrărilor, asta chiar dacă el anterior declinase orice implicare.

Oamenii legii suspectează că fostul coleg de clasă al lui Dorin Chirtoacă, Igor Gamreţchi, ar fi intermediat „afacerea parcărilor” între edil şi agentul economic declarat câştigător. În urma unei înţelegeri, se spune în comunicatul CNA, cei doi s-ar fi ales cu 26 la sută din veniturile companiei, câte 13% pentru fiecare.

În aceaşi zi cu Chirtoacă a fost reţinut şi secretarul Consiliului Municipal Chişinău, Valeriu Didenco. Astfel capitala a rămas fără conducere, ţinând cont de faptul că cei doi viceprimari se află în arest la domiciliu pentru fapte de corupţie.

În lipsa lor de la serviciu, nu e clar cine va administra treburile urbei. O situaţie extraordinară care vine dintr-o lacună legislativă, spune Viorel Furdui, directorul executiv al Congresului Autorităţilor Locale.

În mod normal, Chişinăul trebuie să aibă patru viceprimari şi un secretar al consiliului municipal. Chişinăul are în prezent doi viceprimari.

În situaţia în care primarul este suspendat (doar printr-o decizie a instanţei) interimatul îl asigură unul din viceprimari ori secretarul consiliului municipal. În trecut au fost cazuri când şeful statului i-a numit primari interimari în Chişinău pe Serafim Urecheanu, Vasile Ursu sau Veaceslav Iordan. Această prevedere nu se mai regăseşte în actuala lege.

Sunt mai multe soluţii de a ieşire din impas şi numire a unui interimar, dar este un proces de durată, spune Viorel Furdui. Odată ajuns în arest, Chirtoacă este limitat în atribuţii, el nu mai poate numi pe altcineva primar interimar. Consiliul poate doar să aleagă un nou secretar care, eventual, să preia parte din prerogativele edilului, adaugă expertul.

Viorel Furdui: „Situaţia este destul de dificilă din punct de vedere juridic. Este nevoie de o interpretare oficială, dar această interpretare poate să o dea doar parlamentul, dar sunt nişte proceduri ce nu pot fi făcute repede. Legea, de fapt, conţine o prevedere că în cazul când primarul este suspendat şi viceprimarii sunt suspendaţi, atunci consiliul în termen de cinci zile poate numi o altă persoană”.

Europa Liberă: Din rândul consilierilor sau nu neapărat?

Viorel Furdui: „Şi iată aici iarăşi o altă lacună. Legea nu prevede. Ea pune punct la acest capitol”.

Reţinerea lui Dorin Chirtoacă ar putea înseamna şi sfârşitul administrării liberale a Chişinăului, care a durat aproape zece ani. Dincolo de speculaţiile politice, este mai mult decât evident că „multe lucruri erau putrede în capitală”, spune analistul Ion Tăbârţă, care vorbeşte despre fruntaşul PL la trecut.

Ion Tăbârţă: „Cam stranie aceastră coincidență că primăria oraşului Chişinău a rămas fără conducere. Este evident că avem o resetare a sistemului. Probabil acest interimat va conta foarte mult în perspectivele alegerilor anticipate pentru primăria municipiului Chişinău. Desigur că persoana care va fi numită foarte mult va conta în perspectiva viitoarelor alegeri”.

Mai mulţi comentatorii politici vorbesc despre două posibile scenarii: preluarea de către socialişti, cu ajutorul democraţilor, a primăriei Chişinău, un obiectiv politic considerat strategic, sau preluarea capitalei de către democraţi cu ajutorul socialiştilor. Ion Tăbârţă tinde să creadă că democraţii i-au scos pe tuşă pe liberali, folosindu-se de PSRM.

Indiferent de deznodământ, Chişinăul devine al treilea oraş, după Bălţi şi Orhei, cu primari cu probleme juridice care administrează în condiţii excepţionale.

https://www.europalibera.org/a/28261488.html