Într-un proiect de raport, publicat marți de agenția Reuters, Comisia de la Veneția nu recomandă schimbarea sistemului electoral în R. Moldova așa cum doresc partidul Democrat, susținut de Popular Europeni și Socialiștii care au propus trecerea la un sistem mixt. Tot pentru Reuters, președintele democrat al Parlamentului, Andrian Candu a declarat că decizia de a schimba sau nu sistemul electoral este prerogativa statutului R. Moldova, dar că la redactarea formei finale se va ține cont de recomandările „tehnice” ale experților europeni. Numai că de aducerea la un numitor comun a propunerii de schimbare a sistemului electoral și a opiniei Comisiei de la Veneția depinde și eliberarea unui ajutor macrofinanciar de 100 de milioane de euro, a reamintit astăzi europarlamentarul Sigfried Mureșan, care s-a întâlnit la Bruxelles cu vicepreședintele Parlamentului, Iurie Leancă. Ce părere au socialiștii și popular europenii despre recomandările Comisiei de la Veneția, așa cum sunt schițate în proiectul de raport:
Socialiştii, care la un moment dat au admis că-şi pot retrage propunerea de schimbare de sistem în cazul unui aviz negativ din partea Comisiei de la Veneţia, sunt acum foarte atenţi în declaraţii.
Solicitat de noi, Vladimir Ţurcanu, deputat socialist, ne-a spus doar că preferă să se abţină de la comentarii până pe 16 iunie, data la care urmează să apară avizul final:
„Eu totuşi, ca jurist, nu pot să comentez până nu am văzut varianta finală, definitivă şi oficială. Vorbim despre un proiect, dar mai urmează discuţii, una-alta, deci nu cred că e cazul să comentez. Trebuie să vedem textul.”
Your browser doesn’t support HTML5
Cu destulă prudenţă a reacţionat şi popular-europeanul Valeriu Ghileţchi, care a zis mai întâi că, fiind vorba abia despre un proiect, ar fi bine să aşteptăm raportul final, însă în fraza următoare a continuat prin a aprecia că argumentele juridice sunt cele la care Parlamentul de la Chişinău ar fi cu adevărat obligat să aplece urechea şi că nu ştie dacă această nevoie ar fi la fel de obligatorie în cazul unor argumente de natură politică, precum le găseşte pe cele citate de agenția Reuters din proiectul de raport al Comisiei:
„Să luăm de exemplu alegerea directă a preşedintelui Republicii Moldova. Unii au considerat că decizia respectivă a Curţii Constituţionale nu e oportună. Dar oportunitatea şi legalitatea sunt lucruri diferite. Nu întotdeauna ele coincid. Este important ca aceste modificări care se fac la Codul electoral să se facă în conformitate cu codul bunelor practice ale Consiliului Europei în materie electorală. De aceea, eu consider că recomandările cu caracter juridic sunt mult mai importante decât cele cu caracter politic.
Europa Liberă: Nu aveţi temerea că partenerii europeni ar putea interpreta asta ca o neascultate a Comisie de la Veneţia, parteneri car e au spus clar: să vedem ce spune Comisia şi cum se vor conforma autorităţile de la Chişinău?
Valeriu Ghileţchi: Foarte bine aţi spus: ce spune Comisia şi cum se vor conforma autorităţile. Dacă comisia va spune un şir de lucruri şi autorităţile le vor lua în calcul, înseamnă că nu vor fi probleme. Dacă nu vor lua în calcul o mulţime de recomandări, atunci cred că ne vom conforma cu problem în relaţia cu partenerii noştri.”
Într-un scurt mesaj lăsat pe FB după o întâlnire, la Bruxelles, astăzi cu vicepreședintele Parlamentului, Iurie Leancă, europarlamentarul Sigfried Mureșan a insistat pe nevoia unei îndepliniri „pe deplin” a recomandărilor Comisiei de la Veneția, pentru primirea asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro din partea UE.
„Nerespectarea avizului Comisiei de la Veneția și schimbarea intempestivă a legislației electorale vor atrage, din păcate, semne de întrebare despre respectarea standardelor democratice în Republica Moldova”, a atenţionat eurodeputatul român.
Prin urmare, asupra partidelor puterii de la Chişinău apasă acum o mare răspundere. E clar că a încerca să corecteze doar anumite lacune din legea prin care vor să schimbe sistemul electoral, în condiţiile în care Comisia de la Veneţia va repeta în avizul final că găseşte inoportună reforma în general, este extrem de riscant. Deocamdată, toate indică la faptul că anume pe această cale au de gând să păşească.