Anunţul că Republica Moldova va cumpăra energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, controlată de compania rusă Inter RAO, a provocat multe comentarii în presa de la Chişinău. Majoritatea reproșurilor au vizat lipsa de transparență şi revenirea la „finanţarea indirectă a regimului separatist”. Anterior, în cadrul dezbaterilor publice, tabără care cerea excluderea achiziției curentului electric de la Cuciurgan invoca faptul că această întreprindere transformă gazele ruseşti în energie electrică pe care o vinde malului drept al Nistrului, în schimb nu achită importurile de gaze. Astfel s-ar crea cea mai mare parte a datoriei Moldova Gaz către compania mamă – Gazprom. S-a presupus că în anii trecuţi ar fi existat o schemă în care erau implicate firme-căpuşă rezidente în zone off shore.
Jurnalistul de la portalul Mold-street.com, Ion Preaşca, susţine punctul de vedere al celor care pledează pentru liberalizarea şi diversificarea pieţii energetice, dar crede că în condițiile actuale Chișinăul nu prea are alternative: nu poate cumpăra din România din lipsa interconexiunilor, iar companii din Ucraina sunt obligate să asigure necesarul ţării, volumul care rămâne pentru a fi exportat este insuficient pentru necesitățile Republicii Moldova.
În pofida acestui fapt, Ion Preaşca crede că autorităţile statului a făcut o cedare Moscovei şi se întreabă care vor fi următoarele concesii:
„Autorităţile şi-au încălcat principiile pe care şi le-au declarat la începutul anului – să facă achiziţii şi licitaţii transparente şi făr discriminare. Aceste principii fiind încălcate, chiar dacă avem o reducere de preţ, ridică foarte mari semne de întrebare. Doi, cum este privită în exterior această decizie. Deja există nemulțumirea Comunității Energetice, a Delegaţiei UE în Moldova şi altor specialiști care se arată foarte frustaţi de cele întâmplate, fiindcă ei au spus că monitorizează acest proces ca el să fie transparent, conform cerințelor UE. Dacă urmărim ultimele două luni ce s-a întâmplat, rezultă că decizia este una politică şi e un fel de schimbare de poziţie – o ofertă Moscovei că uite noi suntem gata să negociem şi să facem o cedare”.
Atât Ion Preaşca de la Mold-street.com, cât şi editorialistul portalului de limba rusă Newsmaker.md, Evgheni Şolari, resping aserţiunea că achiziția curentului electric de la Cuciurgan ar fi „o finanţare indirectă a separatismului din stânga Nistrului”, şi asta deoarece, spun ei, regiunea transnistreană este parte a Republicii Moldova. Evgheni Şolari este de părere că această decizie a fost luată netransparent şi, cel mai probabil, în afara clădirii executivului, mulţi demnitari fiind la fel luaţi prin surprindere.
Schimbarea sistemului electoral se apropie de un deznodământ. Vinerea viitoare, pe date de 16 iunie, Comisia de la Veneţia ar urma să adopte verdictul. Un draft al acestui document a fost publicat de agenţia Reuter, potrivit căruia intenția legiuitorului moldovean ar provoca „îngrijorări semnificative” inclusiv din cauza unui consens limitat. Legat de acest subiect, editorialistul portalului Newsmaker.md, Evgheni Şolari, crede că partidele care se opun acestei reforme ar fi trebuit să acționeze în comun, mai ales că reprezentații puterii au dat de înțeles că vor merge până la capăt, iar președintele ar putea să le ţină isonul:
„Mulţi au atras atenţia că Igor Dodon şi-a revizuit poziţia, pentru că mai înainte spunea că socialiștii vor ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, indiferent dacă va fi un aviz negativ sau pozitiv, acum a vorbit despre dreptul suveran, reiterând astfel poziția democraților. Cred că democrați nu mai pot da înapoi şi, cel mai probabil, vor merge până la capăt, iar poziția socialiștilor ridică semne de întrebare. Totul indică faptul că socialiștilor acest sistem nu le este convenabil şi că la mijloc este o înțelegere între ei şi democrați. Nu e clar ce-i face pe socialiști să acționeze irațional din punct de vedere politic”.
Protestele anunţate de mai multe ONG-uri şi partide de opoziţie, indiferent de numărul de participanți, va fi un argument în pus că în societate nu există un consens în ceea ce priveşte reforma electorală, crede Evgheni Şolari. Comentatorul politic vorbeşte despre o dezamăgire şi chiar frustrare a celor care au protestat anterior, iar mişcarea lor a fost folosită de unii politicieni, iată de ce are rezerve vizavi de numărul celor care va ieşi în stradă.