Ce crede despre revendicările opoziției si ale protestatarilor împotriva modificării sistemului electoral, analistul politic si activistul civic, Igor Botan.
Igor Boțan: „Primele revendicări au fost legate de cercetarea și pedepsirea celor care au participat la delapidarea, devalizarea sistemului bancar. După care a urmat raportul Kroll și, în circumstanțele respective, am aflat de la înalții demnitari că tot procesul de furt din bănci a fost monitorizat, dar nu s-a întreprins nimic pentru a stopa acea devalizare a băncilor și atunci a apărut o revendicare nouă – ca guvernarea să depolitizeze instituțiile de drept și de reglementare. După care a fost publicată corespondența șefului statului, Nicolae Timofti, cu alte instituții și am aflat de la șeful statului, domnul Timofti, că s-a știut despre acest furt, dar nimeni nu a putut întreprinde nimic și în acel moment au apărut revendicări legate de alegeri parlamentare anticipate.”
Europa Liberă: Care dintre aceste revendicări barem au fost examinate la modul serios?
Igor Boțan: „Cu certitudine, anumite revendicări au fost realizate. De exemplu, imediat după protestul din 3 mai, pe 7 mai, a fost publicat raportul Kroll. Primul raport, din care am aflat despre dimensiunea furtului, cine a fost implicat și în ce mod.”
Europa Liberă: A fost gestul particular al spicherului Andrian Candu.
Igor Boțan: „Da, dar a fost, totuși, un gest care a fost apreciat de societate. Guvernanții au început să organizeze concursuri pentru numirile în funcția de judecător la Curtea Constituțională și pentru selectarea unei candidaturi la Banca Națională. Deci, și aici s-a făcut un pas în întâmpinarea revendicărilor cetățenilor, însă guvernanții nu au fost crezuți că fac pe bune astfel de cedări.
A urmat faza cu recunoașterea de către domnul Timofti a faptului că, prin corespondența pe care a publicat-o, că s-a știut despre toate aceste lucruri , însă nu s-a întreprins nimic și atunci a intervenit cererea referitoare la organizarea alegerilor parlamentare anticipate.
Și aici trebuie să recunoaștem că Partidul Democrat, pentru că, potrivit protocolului secret, controla instituțiile de drept și de reglementare, instituțiile justiției, ei parcă au anunțat lupta cu corupția și prima victimă a luptei cu corupția a fost Vlad Filat, după care a fost distrus partidul acestuia. Iar acum vedem că ultima victimă a fost alt partener al Partidului Democrat – Partidul Liberal. Revenind la întrebarea Dvs.: „Cum au evoluat cererile protestatarilor și replica guvernanților?”…”
Europa Liberă: Dacă s-au resemnat ei sau nu; au renunțat la revendicarea privind alegerile anticipate?
Igor Boțan: „Partidul Democrat, după ce s-a autointitulat drept flagman, ca să-i spunem așa, promotor al integrării europene, a început lupta cu corupția pe care foarte multă lume o consideră reglări de conturi…”
Europa Liberă: Satisfacerea acestor revendicări, de fapt, e cu două capete, cum ar fi alegerea președintelui de către întreg poporul. După ce și-a ales poporul un președinte socialist, nu toată lumea este mulțumită.
Igor Boțan: „Nu toată lumea este mulțumită, dar sondajele arată că 90 la sută din cetățeni își doresc alegerea directă a șefului statului. Este vorba despre ultimul sondaj, pe care l-a comandat Partidul Democrat. Președintele socialist a fost ales cu suportul Partidului Democrat. Am văzut cum a lucrat mediaholdingul. Tot mediaholdingul a punctat și de fiecare dată a subliniat: „Voi, protestatarii, ați cerut, iată, poftim, iată, v-am dat ceea ce ați cerut!”
Europa Liberă: Un răspuns univoc vreau la următoarea întrebare: Presiunile opoziției parlamentare și extraparlamentare și-au avut efectul? Revendicările, așa cum au fost mai categorice, mai puțin categorice, și-au făcut efectul? Puterea s-a văzut sau nu nevoită să aplece urechea la ele?
Igor Boțan: „Sigur că da, dar parțial. Noi nu trebuie să uităm că Foaia de parcurs a fost implementată anul trecut pe jumătate – cu jumătăți de măsură, dar, totuși, a fost implementată, datorită unei rezoluții a Consiliului European care, la rândul său, a luat la bază Rezoluția Forumului Civic de aici, din Moldova, care a avut loc în ianuarie-februarie 2016. Deci, presiunile protestatarilor au avut efect; nu cele dorite. Totuși, ceea ce vedem că s-a întâmplat cu Partidul Liberal Democrat, ceea ce se întâmplă cu Partidul Liberal nu poate să nu pună în gardă guvernanții. Chiar cei care astăzi au pârghiile în mâini și, probabil, cetățenii trebuie să aștepte că va veni și timpul Partidului Democrat, care regizează această luptă cu corupția, din simplul motiv că, atunci când au împărțit funcțiile în baza protocolului secret, democrații au avut intuiția și și-au luat instituțiile care au dreptul să deschidă dosare penale. Acesta este avantajul democraților.
Europa Liberă: Revendicarea cea mai actuală este păstrarea sistemului de alegere a Parlamentului. Credeți că puterea va da curs acestei revendicări?
Igor Boțan: „Eu cred că puterea nu va da curs acestei revendicări. Noi înțelegem foarte bine și cetățenii înțeleg că această revendicare nu va fi ascultată de către guvernanți, mai cu seamă că acest lucru convine socialiștilor, iar democrații, așa cum spuneam, vor în orice caz să fie pe locul doi, datorită resurselor financiare, mediatice și administrative de care dispun.”
Europa Liberă: Și atunci de ce insistă opoziția pe această revendicare?
Igor Boțan: „Opoziția insistă corect, pentru că opoziția spune: „Nu suntem împotriva unui sistem electoral sau altuia, dar avem recomandarea precedentă a Comisiei de la Veneția care spune: La început să fie reguli egale pentru toți concurenții electorali, așa cum era și în Foaia de parcurs. Partidul Democrat să renunțe la monopol în controlarea spațiului mediatic, să renunțe la monopol în controlarea pieței de advertising, adică de reclamă, să facă ordine în ceea ce privește finanțarea partidelor, pentru că vedem că Partidul Democrat a finanțat incorect propria campanie din 2016 și-și finanțează incorect partidul.”
Europa Liberă: Adică, opoziția i-ar cere maximum, ca să obțină minimum?
Igor Boțan: „Opoziția cere ceea ce cere bunul-simț. Deja cei care au pâinea și cuțitul în mână și au resurse, aceia fac așa cum le trece prin minte și totul depinde de partenerii noștri de dezvoltare. Dacă partenerii noștri de dezvoltare continuă să susțină actuala guvernare, atunci șansele opoziției de a echilibra acest joc sunt foarte-foarte reduse.”