Recent, vicepremierul pentru Reintegrare, George Bălan, a declarat că autoritățile de la Chișinău vor face publică o viziune comună, a Parlamentului, Guvernului și Președinției, de reglementare a conflictului transnistrean. Această viziune va fi prezentată tuturor actorilor din formatul 5+2: Ucrainei, Federației Rusiei, UE, SUA, OSCE și, inclusiv, administrației separatiste de la Tiraspol. Ulterior, negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean se vor purta în baza viziunii elaborate de Chișinău, iar acțiunile și politicile promovate de acești actori ar urma să coincidă cu principiile din această viziune. Potrivit dlui George Balan, viziunea comună va avea la bază câteva principii esențiale: oferirea regiunii transnistrene a unui statut special în limitele Constituției Republicii Moldova; respectarea integrității și suveranității și păstrarea vectorului european al dezvoltării Republicii Moldova. Victor Chirilă, directorul executiv al Asociației de Politică Externă crede ca R. Moldova nu are nevoie de o Concepție de soluționare a conflictului transnistrean pentru ca este legea din 2005.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: După 26 de ani de la conflictul armat cetățenii de pe cele două maluri ale Nistrului își duc viața care și cum poate, iar politicienii promit – cei de la Chișinău - că va fi o concepție de soluționare a conflictului transnistrean, iar cei de la Tiraspol, ajutați de Federația Rusă, continuă să-și consolideze așa-zisa statalitate. Prețul acestei reintegrări este mare, dar dumneavoastră, domnule Chirilă, presupuneți că autoritățile statului ar putea recurge, iarăși, la cedări, așa cum spun experții că s-a întâmplat de-a lungul anilor?
Victor Chirilă: „Nu este exclus, mai ales că avem niște autorități slabe. Slabe din punctul de vedere al sprijinului politic din interiorul țării, dar și din punctul de vedere al sprijinului politic extern. Uniunea Europeană este nemulțumită de autoritățile de la Chișinău, în special de reformele democratice și de reformele economice, sunt nemulțumite de faptul că principiile de bază al Acordului de Asociere sunt încălcate – și mă refer aici și la libertatea presei, și la libertatea și echidistanța justiției, și la drepturile omului care sunt încălcate.
De asemenea, autoritățile noastre nu se bucură și de sprijin și de încredere nici la Moscova, pentru că Moscova are o cu totul și cu totul o altă agendă. Nu o singură dată autoritățile noastre au dat în conflict cu autoritățile de la Moscova. Deci, nu există o încredere, este o suspiciune reciprocă.
Dar având în vedere alegerile parlamentare care se apropie în Republica Moldova, care urmează să fie anul viitor, actuala guvernare are nevoie de susținere sau cel puțin de acalmie pe plan extern și nu este exclus că s-ar putea să facă anumite concesii de exemplu Moscovei, pentru a-și asigura bunăvoința în conflictul viitoarelor alegeri parlamentare.”
Europa Liberă: Pe Facebook v-ați referit la acel vot din Legislativul de la Chișinău din anul 2005 când 100 din 101 deputați au votat Legea cu privirea la prevederile de bază a statutului juridic special al localităților din stânga Nistrului. De ce să se revină la acel document, dacă el a întrunit consens? Și de unde s-a scurs această informație, dacă tot ați dat-o publicității?
Victor Chirilă: „Moscova și Tiraspolul nu au fost încântați de această lege, de asemenea au existat anumite presiuni din partea unor actori importanți din Occident pentru a refuza la această lege pentru că în viziunea lor legea respectivă este un impediment în procesul de negociere.”
Europa Liberă: De ce e o piedică această lege?
Victor Chirilă: „Din punctul de vedere a Moscovei nu s-au luat în considerare interesele Tiraspolului, Tiraspolul nu a participat la elaborarea acestei legi. Din punctul meu de vedere, nici nu era cazul să participe. Aceasta este oferta Republicii Moldova pentru raioanele sale de est, deci este o ofertă pusă pe masa negocierilor. Și desigur că este un subiect al negocierilor, din punctul acesta de vedere este perfect legal și poziția Republicii Moldova este întemeiată și nu are de ce să renunțe la ea.
Acest lucru nu este înțeles, sau este trecut cu vederea de către Moscova din considerente clare. Și, de asemenea, și unii actori din Occident consideră că ar fi cazul ca această lege să fie înlăturată, retractată, astfel încât să permită ca procesul de negocieri să aibă loc fără impedimente.
Ei sunt nemulțumiți în primul rând de faptul că această lege stimulează clar procedura care ar trebui să fie urmată de autoritățile noastre la masa de negocieri. Și aceste lucruri sunt bine punctate de această lege – mai întâi demilitarizarea regiunii transnistrene, apoi democratizarea și după îndeplinirea acestor condiții se trece la etapa negocierii statutului juridic special pentru regiunea transnistreană în baza principilor dictate de respectiva lege.
Mă miră faptul că unii actorii occidentali, parteneri occidentali ne spun că Republica Moldova nu are o viziune. Noi avem o viziune și această viziune este stimulată de respectiva lege. Mai mult decât atât, odată cu semnarea Acordului de Asociere și trecere la etapa implementării acestui Acordul de Asociere de fapt viziunea transnistreană de soluționare a conflictului transnistrean este complementată de acest Acord de Asociere. Deci este de mirare că unii prieteni din Occident nu văd acest lucru.”
Europa Liberă: În presă s-a scurs informație precum că cu ceva timp în urmă Occidentul și Federația Rusă ar fi avut o înțelegere și s-au făcut presiuni asupra Chișinăului, ca acesta să facă anumite cedări pentru identificarea unei soluții pentru criza transnistreană. Chiar credeți că mai contează atitudinea, poziția autorităților de la Chișinău, în cazul în care se împacă Kremlinul și cu cei din Vest?
Victor Chirilă: „Fără îndoială, din punctul meu de vedere, poziția autorităților de la Chișinău contează foarte mult. Nu cred că partenerii noștri din Occident, partenerii noștri din Uniunea Europeană vor trece peste voința Chișinăului. Va fi foarte greu să promovezi o soluție politică dacă neglijezi Chișinăul. Nu doar autoritățile, dar și societatea civilă. De aceea, Occidentul și Uniunea Europeană vor fi foarte atenți și nu cred că își vor permite acest lucru.
Autoritățile noastre trebuie să aibă o poziție clară și această poziție ar trebui să pornească de la Legea din iulie în 2005 care stipulează poziția noastră, care stipulează oferta noastră pentru regiunea transnistreană. Este oferta de la care pornim negocierile și din acest punct de vedere nu cred că ar trebui să mai facem cedări.
Mai mult decât atât, nu cred că Republica Moldova este gata pentru a face cedări serioase. Autoritățile noastre sunt slabe, guvernarea se bucură de un suport minim în numele societății, Parlamentul nostru nu mai este reprezentativ, în curând intrăm în campania electorală.
Deci, toate aceste lucruri ar trebui să facă autoritățile să fie raționale, să nu se grăbească și să își pregătească terenul pentru negocieri mult mai solide în viitor. Iar aceste negocieri solide nu pot avea loc atâta timp cât avem instituții slabe în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Credeți că ideea federalizării mai este una actuală? Președintele Igor Dodon se pare că a făcut un pas înapoi pentru că nu mai vorbește despre planul de federalizare a Republicii Moldova. A fost și o reacție din partea Tiraspolului, domnul Krasnoselski a zis că ar fi o lozincă politică a șefului statului. Și chiar liderului de acolo de la Tiraspol Krasnoselski întreba clasa politică de la Chișinău dacă e pregătită de federalizare. El punea mai multe întrebări: „Sunteți gata să modificați Constituția?”, „Sunteți gata să schimbați legile?”, „Sunteți pregătiți să oferiți limbii ruse statutul de limbă oficială?”, „Ar fi pregătită Moldova să-le ofere statut forțelor armate a Federației Ruse de pe teritoriului de pe stânga Nistrului?”
Victor Chirilă: „Aceasta este oferta Moscovei pentru soluționarea conflictului transnistrean, și a Tiraspolului, a administrației separatiste de acolo. Nu este viziunea noastră.
Sunt convins că această opțiune a federalizării, și nu doar a federalizării, dar și a confederalizării sunt în continuare viabile, sunt promovate de Federația Rusă și cred că Federația Rusă speră foarte mult să ajungă la o astfel de soluție în viitor în procesul de negocieri. Deci, nu trebuie să ignorăm acest lucru.
Mai mult decât atât, cred că autoritățile din Federația Rusă consideră că acum este momentul potrivit, pentru că Moldova este slabă, autoritățile sunt într-o situație delicată la Chișinău, instituțiile politice sunt slabe și ei cred că având o Transnistrie în interiorul unei republice integrate – fie sub forma federalizării, fie a confederalizării – ei cred că vor putea recucerii întreaga Republica Moldova în sfera lor de influență.
Și eu au tot temeiul să spere că vor obține acest lucru, pentru că elita politică din regiunea transnistreană este mult mai bine organizată, știe foarte bine ce vrea și este mult mai coerentă decât elita politică de pe malul drept al Nistrului. De asemenea, elita economică este mai bine organizată și știe foarte bine ce vrea. Da, este adevărat că în ultimi ani s-a integrat tot mai mult spațiul economic al Republicii Moldova, dar elita economică nu a renunțat la planurile politice de a vedea regiunea transnistreană ca având cel puțin un statut egal cu cel al Republicii Moldova. De asemenea și societatea civilă este mai bine organizată.
În plus Republica Moldova nu a reușit să-și formeze o susținere în rândul populației din regiunea transnistreană, nici măcar în rândul populației de etnie moldovenească, nu mai vorbesc de cea rusă și cea ucraineană.
Deci suntem într-o situație foarte delicată. Dacă vom admite o regiune transnistreană într-un stat federalizat cu siguranță că muzica la Chișinău va fi comandată de elita politică din stânga Nistrului.”
Europa Liberă: Apropo, acest gest pe care l-au făcut autoritățile de la Chișinău, renegociind acordul privind importul de energie de la Cuciurgan credeți că ar fi și un pas pentru apropierea celor două maluri ale Nistrului sau e altceva la mijloc? Pentru că mai multe voci au zis că cu acești bani Republica Moldova întreține un regim secesionist.
Victor Chirilă: „Este adevărat, contribuim la susținerea regimului separatist din regiunea transnistreană.
Problema este următoarea – din câte înțeleg din spusele experților și oamenilor care cunosc subiectul, din păcate actualul sistem energetic al Republicii Moldova nu poate să se debaraseze în totalitate de necesitatea de cumpărare a energiei electrice de la Cuciurgan.
Și acest lucru este iarăși un faliment al politicii energetice al autorităților de al Chișinău. Pentru că până în prezent nu am reușit să construim o conexiune energetică cu România care să ne permită să fim mult mai flexibil în relația cu Transnistria. Și să folosim instrumentul energetic ca pe un instrument de încurajare spre negocieri, pentru flexibilitate din partea Tiraspolului. Aceasta este situația.
Deci, nu cred că acum trebuie să blamăm doar Tiraspolul, dar să vedem și reversul monedei. Și anume că autoritățile Republicii Moldova de la 1990 până în prezent nu au reușit să asigure securitatea energetică a țării noastre.”