Premierul român Sorin Grindeanu refuză să demisioneze spre deosebire de mulți membri ai guvernului

București, ședință de guvern, 2017

În România, partidul Social Democrat de guvernământ și-a retras miercuri sprijinul pentru propriul guvern, condus de Sorin Grindeanu. Dar premierul a declarat ulterior că nu demisionează decât după ce președintele Klaus Iohannis va numi un nou premier din PSD.

Premierul Sorin Grindeanu și liderul PSD, Liviu Dragnea, București, 6 februarie, 2017

Retragerea sprijinului politic a fost aprobată, în unanimitate de Comitetul Executiv Național al PSD, relatează Agerpres. Ulterior, liderul PDS, Liviu Dragnea, a anunțat că toți miniștrii membri ai Partidului Social Democrat și-au prezentat demisiile. Tot Dragnea a declarat că, alături de Alianța Liberal Democrată, PSD este pregătit să formeze un nou guvern. Astăzi ar fi programată o nouă ședintă a conducerii PSD pentru a se vota un nou candidat la funcția de premier.

Tudorel Toader, ministul justiției

Situația guvernului rămâne la fel de incertă ca cea a premierului pentru că nu toți miniștrii au demisionat. Potrivit Hotnews, cel puțin doi nu și-au înaintat demisia: Tudorel Toader, ministrul justiției, și Augustin Jianu, ministrul Comunicatiilor.

Conducerea Partidului Social Democrat a invocat miercuri rezultatele proaste ale guvernului Grindeanu pentru a-i retrage sprijinul politic. Potrivit unui raportul de activitate, cabinetul Sorin Grindeanu nu ar fi îndeplinit 60% din măsurile prevăzute în programul de guvernare.