Instituțiile UE au căzut de acord să aprobe, condiționat, ajutorul de 100 de milioane de euro pentru R.Moldova

Instituțiile Uniunii Europene au căzut de acord să aprobe ajutorul financiar de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Într-un comunicat publicat pe site-ul Consiliului European se subliniază însă că debursarea banilor este condiționată de mai mulți factori și va depinde de atitudinea autorităților față de recomandările Comisiei de la Veneția privind schimbarea sistemului electoral.

Luna trecută, Parlamentul European, a amânat dialogul cu Comisia Europeană și Consiliul European pentru aprobarea ajutoarelor, invocând tentativele puterii de schimbare a sistemului electoral. Acum, cele trei instituții s-au pus de acord, iar decizia urmează a fi oficializată „fără noi dezbateri”.

Într-o declarație difuzată astăzi, cele trei instituții ale UE subliniază că „în lumina inițiativelor legate de schimbarea sistemului electoral al Republicii Moldova ... o precondiție pentru acordarea asistenței macrofinanciare este ca țara beneficiară să respecte mecanismele democratice reale, inclusiv sistemul parlamentar pluripartit și statul de drept și să garanteze respectul pentru drepturile omului”. În declarație se mai spune că îndeplinirea precondițiilor va fi monitorizată de Bruxelles pe parcursul întregii perioade de valabilitate a ajutorului macrofinanciar. Comisia Europeană și Serviciul European pentru Acțiunea Externă vor urmări cu „cea mai mare atenție atitudinea autorităților Republicii Moldova față de recomandările partenerilor internaționali relevanți (în special Comisiei de la Veneția)”.

Europarlamentarul lituanian conservator Petras Auštrevičius, unul din cei care și-a exprimat îngrijorarea față de planurile de schimbare a sistemului electoral moldovean, a estimat că ajutorul macrofinanciar, din care 40 de milioane de euro sunt ajutoare nerambursabile și 60 împrumuturi, vor începe să vină la Chișinău cel mai devreme la toamnă. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Auštrevičius sugerează că până atunci va fi monitorizată îndeplinirea precondițiilor, în primul rând atitudinea autorităților față de recomandările Comisiei de la Veneția.

Comisia de la Veneția urmează să-și anunțe mâine avizul pe marginea reformei electorale moldovene, prin care democrații care conduc guvernarea și socialiștii apropiați președintelui Igor Dodon doresc să introducă sistemul mixt. Opoziția spune însă că sistemul mixt în care jumătate din deputați at fi aleși în circumscripții uninominale, iar cealaltă jumătate – pe liste de partid, ca în prezent, are scopul să ajute cele doua partide, PD și PSRM, să câștige alegerile din 2018.