Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, și-a continuat astăzi vizita la Bruxelles, unde a avut o întrevedere cu comisarul european pentru extindere și politica vecinătății, Johannes Hahn. Cei doi au dat o conferință de presă comună. Ieri, Pavel Filip a discutat cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, și, potrivit unui comunicat de presă al guvernului de la Chișinău, premierul a menționat, între altele, „importanţa asistenței macrofinanciare din partea UE” și a solicitat instituțiilor europene să nu facă „o legătură directă între acordarea asistenței macrofinanciare și modificarea sistemului electoral” din Moldova. La Bruxelles se află și liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, împreună cu spicherul Andrian Candu. Un comunicat de presă al PD anunță că Vlad Plahotniuc a avut ieri convorbiri în Parlamentul European, inclusiv despre reforma electorală, convorbiri ce au continuat și astazi. Despre acest „desant” moldovenesc la Bruxelles, relateaza corespondentul nostru la fața locului:
Your browser doesn’t support HTML5
Cu toate eforturile premierului Pavel Filip de a obține, la Bruxelles, ca oficialii UE să nu condiționeze acordarea
Johannes Hahn i-a spus lui Pavel Filip: „UE nu are nici o preferință pentru vreunul din actorii politici din Republica Moldova. M-am întâlnit și continui să mă întâlnesc cu multe forțe politice din Republica Moldova. Pentru a continua plățile către Moldova, Uniunea Europeană, prin toate instituțiile ei, va dori să primească asigurări că se va respecta funcționarea statului de drept. Nu ascund nimic dacă spun că discutarea și rezolvarea sistemului electoral sunt elemente fundamentale în decizia noastră finală."
Johannes Hahn a mai spus, discutând cu presa la finalul întâlnirii sale cu Filip: „Pe lângă reforma sistemului electoral, am mai discutat cu premierul Filip starea implementării reformelor în Moldova. In ultimul an și jumătate s-au înregistrat multe progrese în țară. De aceea trebuie continuată lupta împotriva corupției și pe calea implementării statului de drept."
Premierul Filip a insistat în chestiunea reformei sistemului electoral pe felul în care Moldova va lua în seamă recomandările Comisiei de la Veneția, declarînd: „În primul rând, aș vrea să subliniez că Comisia de la Veneția a oferit mai multe recomandări utile și pertinente; în al doilea rând, continuăm consultările interne pentru a lărgi susținerea pentru acest proiect de lege. După cum vedeeți, suntem absolut deschiși și pentru discuții cu partenerii externi. Poziția noastră este categorică, atunci când spunem că luăm în serios aceste recomandări, cu atât mai mult cu cât chiar noi am cerut expertiza Comisiei de la Veneția, tocmai pentru a face din această inițiativă una cât mai bună."
Pavel Filip a mulţumit oficialilor europeni pentru decizia Parlamentului European de a oferi 100 de milioane de euro pentru Moldova.
Discutarea ajutorului fusese tergiversată de grupările de centru-dreapta din Parlamentul European, mai ales din cauza intenției Chișinăului de a schimba sistemul de vot. Pentru moment, însă, ajutorul promis rămâne, UE căutând să asigure un minimum de stabilitate în Moldova.