Iohannis: între blat și responsabilitate

Klaus Iohannis

Rămâne neclar de ce Mihai Tudose a fost uns premier de către PSD și, mai ales, de ce președintele Klaus Iohannis l-a acceptat.

Nu se știe încă de ce Președintele României a fost de acord cu un prim-ministru care nu îndeplinește criteriile de integritate, deși Klaus Iohannis a vorbit despre însemnătatea acestora la începutul criezei guvernamentale. Nu se știe exact nici de ce PSD și-a dărâmat propriul guvern. Cert este, însă, că între majoritatea care susține guvernul și președine s-a conturat un altfel de echilibru.

Electoratul lui Klaus Iohannis nu se aștepta din partea președintelui să accepte nominalizarea unui premier care a plagiat, care a recunoscut că și-a cumpărat lucrarea de doctorat și care nu are în biografia sa profesională date că ar putea administra în mod eficient România. Unele informații apărute în cercurile jurnaliștilor apropiați de Palatul Cotroceni arată chiar mai mult, că președintele ar fi insistat pe lângă liderul PSD, Liviu Dragnea să-l propună ca prim-ministru pe Mihai Tudose, cel care de altfel a și obținut între timp votul de învestitură și că în interiorul partidului ceialalți patru candidați s-au retras brusc și neașteptat în fața lui Tudose.

Există senzația că întreaga procedură de numire a noului guvern nu s-a desfășurat întru-totul transparent, tocmai fiindcă au rămas o serie de întrebări fără răspuns. De altfel, nici baronii PSD n-au înțeles necesitatea căderii guvernului Sorin Grindeanu și apoi numirea unui premier care nu provine din primul eșalon al social-democraților. Mihai Tudose era până nu demult un necunoscut, cu toate că a ocupat fotoliul de ministru al Economiei în executivul condus de Grindeanu, unde potrivit evaluării pe care i-a făcut-o partidul nu ar fi făcut mai nimic. Așadar, este neclar de ce Mihai Tudose a fost uns premier de către PSD și, mai ales, de ce președintele Klaus Iohannis l-a acceptat.

Ar putea fi vorba de o înțelegere între președintele Klaus Iohannis și majoritatea condusă de liderul PSD, Liviu Dragnea, o înțelegere, care să statueze un anumit echilibru între puterile statului. Cu acest compromis, Iohannis își securizează mandatul, evitând o suspendare, de genul celor întâmplate în perioada președinției lui Traian Băsescu, iar de cealaltă parte, șeful PSD controlează guvernul printr-o persoană de la care așteaptă loialitate.

S-ar putea crede, în același timp, că Iohannis îi lasă pe social-democrați să se prăvălească sub erorile lor repetate, pentru ca până în 2019 să-i domine și să obțină cu ușurință al doilea mandat prezidențial. O astfel de strategie ar fi, însă, cinică și de neacceptat din partea electoratului lui Iohannis, la fel și compromisul pe care l-a făcut acceptând un guvern format din persoane vulnerabile și nepricepute. Spre exemplu, fostul muzeograf, Mihai Fifor pe care președintele l-a respins acum doi ani, când Victor Ponta îl propusese la ministerul Transporturilor, a fost azi acceptat de Klaus Iohannis în fruntea ministerului Economiei. Proaspătul ministru al Comunicațiilor, Lucian Șova este acuzat de hotnews.ro că ar fi fost asociat în trecut cu un ofițer al serviciilor secrete rusești. Ilan Laufer, cel care conduce de-acum ministerul pentru Mediul de Afaceri, este absolvent al Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport și a pozat ani la rând semidezbrăcat pentru reviste glossy. Majoritatea miniștrilor sunt lipsiți de credibilitate, dar președintele n-a avut nimic de obiectat.

La depunerea jurmântului de învestitură a guvernului Tudose, președintele a făcut totuși câteva remarci critice. Le-a spus celor din PSD și ALDE: „Ați băgat țara în criză fiindcă nu ați știut să guvernați”, apoi i-a dojenit că au schimbat programul de guvernare prin adăugarea de noi taxe și impozite. „Nu veți mai putea merge în față românilor cu argumentul că acest program de guvernare a fost votat de ei”, le-a mai spus Klaus Iohannis celor din coaliția de guvernare, cerându-le să fie responsabili, să nu depășească deficitul de 3% din înțelegerile cu Bruxelles-ul și alocarea de 2% din PIB promisă partenerilor din NATO. Nimic, însă, despre responsabilitatea lui ca președinte care a numit un premier plagiator și o serie de miniștri neadecvați cu funcțiile primite, sub pretextul de a scurta criza.