Un deputat rus și un grup de artiști întorși din drum pe aeroportul Chișinău

Poliția de frontieră a Republica Moldova le-a refuzat intrarea în țară deputatului rus Pavel Şperov şi unui grup de artişti din Federația Rusă. Aceștia urmau să ajungă în regiunea separatistă transnistreană, pentru a participa la ceremoniile dedicate celei de a 25-a aniversări de la lansarea operațiunii militare de menţinere a păcii pe Nistru. Potrivit presei de la Chișinău, poliția de frontieră a explicat că persoanele respective „nu au întrunit condiţiile pentru trecerea frontierei de stat" şi „nu au justificat scopul vizitei".

Pe 26 iulie, ministerul de externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Chișinău, Farit Muhametşin, pentru a-l avertiza că organizarea „în mod unilateral a unor manifestaţii consacrate acestei aniversări, cu participarea artiştilor şi delegaţiilor oficiale din Federaţia Rusă” este „inoportună”. Diplomația moldoveană consideră că „astfel de acţiuni pot prejudicia relaţiile moldo-ruse”.

Într-o postare pe Facebook, relatează BBC, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a anunțat că a cerut ambasadei Rusiei de la Chişinău să intervină pentru a apăra drepturile cetățenilor ruși. La rândul său, președintele moldovean Igor Dodon a condamnat acțiunile poliției de frontieră, numindu-le „nejustificate” și catalogându-le drept „o nouă provocare, menită să submineze eforturile prezidenţiale de relansare a relaţiilor între R. Moldova şi Rusia”.

La manifestațiile din autoproclamata republică transnistreană, programate pentru sâmbătă 29 iulie, și-a anunțat, în premieră, participarea și președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, alături de emisarul special al Kremlinului pentru Transnistria, Dmiri Rogozin. Vicepremierul rus este așteptat vineri la Chișinău, unde va avea o întrevedere cu Igor Dodon, după care amândoi vor pleca, sâmbătă, la Bender, pentru a participa la ceremoniile ce vin să celebreze aniversarea unui sfert de secol de la instalarea militarilor ruși, în calitate de pacificatori, la Nistru.