Guvernul moldovean a cerut ONU să pună în discuție la Adunarea Generală din septembrie chestiunea retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană

Militari din forța rusă de „menținere a păcii” în Moldova într-o operațiune de deminare a unei căi ferate dintre Ucraina și Moldova, 13 August 1992 (imagine de arhivă)

Guvernul moldovean a cerut Națiunilor Unite să pună în discuție la Adunarea Generală din septembrie chestiunea retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană. Spicherul Andrian Candu a confirmat pe pagina sa de Facebook existența acestei cereri despre care relatase inițial presa rusă. „De 25 de ani, sub pretextul unei misiuni de pacificatori, Federația Rusă ne intimidează, ținând ilegal pe teritoriul țării noastre trupe, muniții și armament”, a scris Candu. Președintele Igor Dodon a criticat, însă, demersul, spunând că este „praf în ochii curatorilor și păpușarilor occidentali” ai guvernării. Într-o postare tot pe Facebook, Dodon scrie că misiunea rusă de menținere a păcii este reușită și trebuie continuată, iar baza militară rusă din stânga Nistrului poate fi evacuată după rezolvarea politică a conflictului transnistrean. Noua dispută de politică externă între guvernare și președinție survine după ce majoritatea parlamentară și șeful statului și-au unit forțele pe plan intern pentru adoptarea sistemului electoral mixt.