Your browser doesn’t support HTML5
La Chișinău s-a marcat miercuri o nouă aniversare a operațiunii Iași-Chișinău, ofensiva din august-septembrie 1944 care a dus la modificarea raportului de forțe în regiune în Al Doilea Război Mondial, inclusiv prin trecerea României de partea aliaților, împotriva Germaniei hitleriste. Despre manifestările organizate la Chișinău, o relatare de la Nicu Gușan.
Pe de o parte, unii spun că Armata Roșie a eliberat atunci teritoriul dintre Prut și Nistru de armatele germano-române, iar pe de altă parte se vorbește despre o nouă ocupație sovietică.
Tradiția marcării acestui eveniment a fost preluată de-a lungul anilor de partide care au fost la putere, printre care PCRM, ori de formațiuni ale căror electorate agreează mai degrabă ideea că „Moldova, în '44, a fost eliberată de sovietici”.
În acest an, se pare, a venit rândul președinției în frunte cu fostul lider socialist Igor Dodon. El a anunțat că, sub egida instituției prezidențiale, vor fi organizate mai multe evenimente pentru „a sărbători eliberarea Moldovei de fasciști după Operațiunea Iași-Chișinău din '44”. Startul acțiunilor a fost dat miercuri, la conferința organizată de Comitetul Național „Victorie”, unde a participat și șeful statului.
Igor Dodon: „24 august este o zi importantă, este ziua eliberării teritoriului Moldovei și al Chișinăului de sub ocupația fascistă. Este un eveniment istoric important, recunoscut la nivel internațional, fiind cunoscut ca una dintre cele mai bune operațiuni ale Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Noi trebuie să ținem minte ceea ce s-a întâmplat, trebuie obligatoriu să povestim și generației tinere să nu permitem interpretarea eronată a istoriei”.
Președintele a spus că joi va merge la Complexul Memorial Eternitatea, după care la Capul de pod Șerpeni, iar seara va ajunge la concertul din Piața Marii Adunări Naționale, unde are de gând să decoreze mai mulți veterani cu Ordinul Republicii.
Ziua de 23 august are însă semnificații diferite. Bunăoară, un grup de tineri, printre care și membri ai Partidului Liberal, au protestat astăzi în fața Ambasadei Rusiei în legătură cu semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop din '39.
Ei au adus la poarta ambasadei mai multe boxe la care s-au putut auzi scene de război.
Ion Apostol: „O armată care eliberează, vine, eliberează și pleacă. Cum poți vorbi despre eliberare având armata rusă pe teritoriul Republicii Moldova. Atunci ne punem întrebarea, pe cine reprezintă acest președinte, care stat?”, s-a întrebat deputatul liberal Ion Apostol.
În perioada sovietică, cărțile de istorie spuneau un singur lucru „Moldova a fost eliberată de Armata Roșie”, niciodată invers. Istoricul Octavian Țîcu:
„Avem o memorie colectivă și istorică și încrucișată în care pe de o parte o parte a populației, care a crescut în perioada sovietică, continuă să creadă că acest lucru a fost o eliberare, pe când o altă parte a populației inclusiv cea care se vede pro-europeană, românească, tânăra generație etc. văd acest gest ca o finalizare a operațiunii de ocupare a Basarabiei. Igor Dodon nu a făcut altceva decât să preia în totalitate toată argumentația de tip sovietic, care a fost folosită după 1944 până în 1989.”
În opinia lui Octavian Țîcu, divizarea societății pe astfel de subiecte este cauzată, printre altele, de încercarea partidelor de a exploata mai întodeauna astfel de subiecte în scop electoral.