Ministrul român al justiției, Tudorel Toader, respinge criticile ambasadei Statelor Unite referitoare la propunerile de modificare a legilor justiției

La protestele de la București

Ministrul român al justiției, Tudorel Toader, a respins criticile ambasadei Statelor Unite la propunerile de modificare a legilor justiției, pentru că „îngrijorarea” exprimată de ambasadă nu ar fi și motivată. Într-o declarație joi, la televiziunea publică, ministrul justiției a catalogat drept „dur” termenul de îngrijorare folosit de reprezentanții Ambasadei americane, relatează Agerpres. Ambasada și-a manifestat marți îngrijorarea cu privire la propunerile Ministerului Justiției din 23 august de revizuire a sistemului judiciar și i-a îndemnat pe toți actorii executivi, legislativi și judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta țării împotriva corupției, precizează Agerpres.

Tot marți , propunerile de schimbare înaintate de Ministerul Justiției au fost respinse de șefii Parchetelor de pe lângă Curţile de Apel din toată ţară și de procurorii anti-corupție din Direcția Națională Anticorupție. Cele mai criticate modificări sunt mutarea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei, procedura de numire a procurorilor-şefi şi înființarea unei direcţii speciale pentru anchetarea magistraților. Duminica trecută, mii de persoane au protestat, la București și câteva alte orașe, împotriva modificărilor planificate la sistemul judiciar.