Saakașvili se întoarce în Ucraina cu ajutorul a sute de simpatizanți care au forțat granița (VIDEO)

Fostul președinet georgian Mihail Saakașvili înconjurat de sute de simpatizanți,la punctul de graniță între Polonia și Ucraina, Krakovets, 10 septembrie 2017

Cu ajutorul a sute de simpatizanți, Mihail Saakașvili, fostul guverantor al regiunii Odesa, a reușit să intre în Ucraina, venind din Polonia. Saakașvili, căruia i s-a ridicat cetățenia ucraineană, a vrut să se întoarcă pentru a contesta această decizie. Mai devreme, Saakașvili a încercat să intre în Ucraina, la bordul unui tren de pasageri. dar trenul a fost blocat. Compania de stat a căilor ferate ucrainene a oprit garnitura la frontieră, anunțând pasagerii că trenul nu va merge mai departe cât timp în el se află o persoană fără acte valabile. Saakașvili a revenit la punctul de ganiță polonez Medyka. Grănicerii i-au permis trecerea.

Your browser doesn’t support HTML5

Simpatizanții lui Mihail Saakașvili au forțat intrarea lui în Ucraina

În partea ucraineană, initial, grănicerii au încercat să-i blocheze intrarea, dar au cedat în fața presiunilor sutelor de simpatizanți ai fostului guvernator. Saakașvili a intrat pe jos în satul ucrainean Șeșina, unse se scandal „victorie” și „glorie Ucrainei”. De acolo a plecat cu un autobuz la Lvov, relatează AFP.

După ce a trecut granița, Saakașvili a acuzat forțele de grăniceri că au provocat ciocniri violente cu simpatizanții săi. Potrivit unei declarații oficiale, mai mulți grăniceri ar fi fost răniți.

​ Saakașvili este acompaniat de fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko și de alți deputați ucraineni.

Fost aliat al președintelui ucrainean Petro Poroșenko, care i-a acordat cetățenia și l-a numit guvernator al regiunii Odessa în 2015, Saakașvili s-a certat cu Poroșenko un an mai târziu și a demisionat, acuzându-l pe președinte că nu i-a sprijinit îndeajuns eforturile de curățare a regiunii de crimă și corupție.

Georgia a cerut oficial extrădarea lui Saakașvili, acuzat la Tbilit de abuz de putere și delapidare de fonduri în anii președinției sale, între 2004 – 2013. În 2013, a pierdut cetățenia georgiană și a plecat pentru doi ani în Statele Unite, înainte de a reveni în politică în 2015, de data aceasta în Ucraina.