Noua legea a educației din Ucraina continuă să fie criticată pentru că limitează drepturile minorităților

Oră de maghiară într-o școală primară din vestul Ucrainei, 11 septembrie 2017

Miniștrii de externe din patru țări ale UE au deplâns restricțiile introduse de Ucraina educației în limbile minorităților naționale, a informat joi Ministerul de externe din România. Șefii diplomațiilor din România, Ungaria, Grecia și Bulgaria au trimis o scrisoare comună omologului lor de la Kiev, Pavlo Klimkin și unor organizații europene, exprimându-și „îngrijorarea și profundul regret” față de noua lege ucraineană a educației, care reduce dreptul la utilizarea limbii materne pentru minorități la învățământul primar. Legea a fost criticată și de alte țări, nesemnatare ale scrisorii, ca Polonia, Rusia și R. Moldova – aceasta din urmă prin vocea președintelui ei, Igor Dodon.

Cu ocazia începerii anului școlar, președintele Igor Dodon s-a declarat îngrijorat „pentru soarta comunității deosebit de largi de români și moldoveni care locuiesc pe teritoriul Ucrainei”. El a scris pe Facebook: „Îmi exprim îngrijorarea pentru situația comunității deosebit de largi de români și moldoveni care locuiesc pe teritoriul Ucrainei, o comunitate care în prezent riscă să fie supusă unui proces de deznaționalizare printr-o lege nedreaptă impusă la Kiev”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Noua lege, adoptată pe 5 septembrie de Parlamentul de la Kiev, limitează drastic învățământul în limba maternă, mai precis, prevede ca în licee și facultăți să se predea doar în ucraineană, iar educația în limbile minorităților să fie disponibilă doar în grădinițe și școli primare.