Nicolae Osmochescu: S-a născut pe 12 noiembrie 1944, în satul Şumiţa, comuna Bozovici, România. În anii 1968-1973 îşi face studiile la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova.
În anii 1974-1977 este doctorand la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat „M.V. Lomonosov” din Moscova, unde obține gradul ştiinţific de doctor în dreptul internaţional. În perioada 1973-1990, Nicolae Osmochescu activează în calitate de lector, lector superior, docent, şef de catedră la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova.
În perioadele 1990-1992 şi 1994-1995 deţine funcţia de prim-viceministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova. În anii 1993-1994 exercită funcţia de consilier al preşedintelui Republicii Moldova, Mircea Snegur.
La 22 februarie 1995 este desemnat în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale din Republica Moldova, iar peste trei ani, la 25 septembrie, demisionează din funcţia de judecător.
Pe lângă activitatea profesională, Nicolae Osmochescu este autorul monografiilor „Dreptul internaţional în constituţiile statelor contemporane”, „Referendumul ca formă de exprimare directă a voinţei poporului”, „Protocolul şi eticheta diplomatică”. De altfel, acesta este conducătorul grupului de elaborare a Constituţiei Republicii Moldova.
Luni
5.00 dimineața - la această ora de obicei mă trezesc. Pe parcursul unei ore ascult știrile Euro News și noutățile de pe alte canalele tv. Principala știre - tristele amintiri despre atacurile teroriste din SUA din 11 septembrie 2001 când au fost distruse clădirile gemene, soldate cu multe jertfe umane. La ora șapte am ieșit din casă, mergând la Universitatea „Constantin Stere”. Am trei prelegeri de Drept internațional public pentru studenții anului II din cadrul facultății Drept și relații internaționale. Desigur am discutat și despre evenimentele din 2001. Puțini sunt cei care cunosc această dată. Dar mai mult m-a deranjat faptul că foarte puțini studenți au reușit să răspundă corect în lucrarea scrisă despre istoria celor trei evenimente deja istorice ale Republicii Moldova – Declarația de Suveranitate, Declarația de Independență și adoptarea Constituției RM – asta după ce la anul I au studiat Dreptul Constituțional. Trist.
După prânz, încă o prelegere de DIP la anul II la Universitatea de Stat - locul de bază de muncă, unde sunt profesor titular. Prelegerea a fost reușită și activă.
După 4 prelegeri citite pe o căldură de 30 de grade, într-o stare de oboseală plăcută merg spre casă. Acasă - cina, televizorul și la ora 22.00 stingerea. Oboseala se simte. Cine nu mă crede, să încerce să vorbească 6 ore astronomice în fața unui auditoriu de circa 100 de tineri, care așteaptă de la tine ceva nou, interesant, captivant, poate uneori și amuzant…
Marți
Ca de obicei, m-am trezit devreme. Până la orele 7.00 - știri, internet, puțină muzică, gimnastica de dimineața, tradiționalul mic dejun cu terci de ovăs și bucata de carne, și ceaiul cu lapte (3 căni). Nu uit si de pastile. Astăzi am ore doar la 13.30. La 10.00 am ascultat cu atenție și satisfacție briefingul susținut de fruntașii PD Plahotniuc și Filip despre necesitatea modificării Constituției RM, introducând un capitol privind integrarea în Uniunea Europeană – ca obiectiv strategic al statului, precum și modificarea legislației privind forțele armate și competențele Președintelui statului în această materie.
Imediat după briefing am fost solicitat pentru comentarea inițiativelor PD (Publica TV- intervenție in direct la telefon, Radio Moldova, Radio Chișinău și alte 3 agenții).
La prânz am ținut prelegerea la torentul meu, anul II facultatea Drept USM, unde desigur am discutat și despre aceste declarații politice. Așa este specialitatea mea - DIP și Drept constituțional, argumentând teoria cu practica actuală a statului.
Seara, după o ploaie torențială cu tunet, fulgere și bulbuci la 19.00 la TVR Moldova am participat la emisiunea „Punctul de azi”, moderată de Vasile Munteanu. Împreună cu mine au participat analistul politic Anatol Țăranu și purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gămurari, care este și fostul meu student, doctorand. Se pare că emisiunea a fost reușită și toți am fost foarte aproape în pozițiile și opiniile noastre exprimate în studio. De altfel, aceasta a confirmat-o și soția, telefoane după emisiune și mesaje pe internet.
Miercuri
Deșteptarea devreme, ușa închisă în dormitor, TV la bucătărie și ceaiul de dimineață și tradiționalul terci… La 9 dimineața am mers pentru o vizită la medic. Întâlnirea a fost una pozitivă. La 11.30 am început seria din 2 prelegeri și un seminar de DIP cu studenții USM, torentul rus - 58 de studenți. Interesant că avem studenți din regiunea transnistreană, Ucraina și chiar din Rusia. În timpul seminarului studenții au răspuns în scris cum văd ei viitorul RM în UE (răspunsuri foarte pozitive), iar eu in acest timp am participat la ședința fulger a Consiliului profesoral al facultății Drept, unde au fost analizate rezultatele înmatriculării studenților la Ciclu I și Ciclu II.
În pauze am reușit să intervin cu unele comentarii pentru mass-media privind noul conflict între Guvern și Președintele RM Dodon referitor la refuzul acestuia de a numi în funcția de Ministru al apărării candidatura propusă de guvern, precum și afirmația că dacă candidatura va fi propusă și a doua oară si va fi refuzată din nou, propunând candidatura sa. Am comentat că conform art.98 din Constituție p.6 stipulează că în caz de remaniere guvernamentală a funcției, Președintele RM revocă și numește, la propunerea Prim-ministrului, pe unii membri ai Guvernului, iar în conformitate cu Hotărârea Curții Constituționale privind interpretarea acestui articol este stipulat, dacă Guvernul își menține candidatura și a doua oară Președintele este obligat să o desemneze. Altă interpretare este incorectă și actul de dezacord cu propunerea Guvernului este o încălcare a Constituției și a Hotărârii Curții Constituționale.
O seară obișnuită cu o discuție scurtă cu fiica Elena, și somn…odată cu găinile… urmează o zi plină.
Joi
O dimineață obișnuită, la 09.30 am ieșit din casă și pe jos până la strada Vasile Lupu și de acolo cu troleul până la USM. Am avut o prelegere la gupa rusă și 2 seminare la o grupă rusă și una română. Tema seminarului - Apariția, evoluția, periodizarea și codificarea Dreptului Internațional Public. Am discutat și despre mari personalități teoreticieni și practicieni în materia DIP, precum Hugo Grotius, profesorul Nicolae Titulescu, Academicianul Grigorie Tunkin ș.a. Mă bucură că majoritatea absolută a studenților au fost activi și au demonstrat cunoștințe bune amestecate cu simțul umorului dezvoltat…după bancurile spuse…(regula nici o oră fără bancuri – o respect de mulți ani. Soția chiar a propus să scriu o carte de DIP cu teorie și bancuri, poate o realizez…). A fost o zi reușită la Universitate. Seara am privit știrile. Evident că poziția Domnului Dodon în problemele vizate expuse la emisiunea Lorenei Bogza „În profunzime” devin mai moderate, mai molcuțe, mai echilibrate. Vom vedea ce va fi… până la sfârșit se va găsi o soluție de compromis – asta este arta politicii.
La somn puțin mai târziu.
Vineri
Ziua mea liberă – de suflet.
M-am trezit la ora 03.30 și până la orele 05.00 am pregătit sculele pentru pescuit.
45 de minute - știrile matinale, dejun și la ora 05.45 am plecat la pescuit cu unul din partenerii mei permanenți – Iurie Emilian, Șeful Regional al Mișcării Scauților cu sediul în Kiev. A fost o zi frumoasă, și pescuit reușit. M-am relaxat și mi-am încărcat bateriile pentru săptămâna viitoare, care va fi din nou una plină și sper reușită. Cum s-a exprimat marele dramaturg „Не спите Граф, Вас ждут велткие дела”. Nu voi dormi…
La 19.00 de regulă cina – astăzi pește prăjit cu mămăligă, salată de vinete, ardei copți. Fără doar și poate un păhar de vin roșu Merlo de Mileștii Mici.