Şedinţă specială la parlament

Spicherul parlamentului, Andrian Candu, a spus că deputații vor avea o ședință specială joi, urmând să aprobe repetat legi respinse de președintele Igor Dodon și să discute despre numirea ministrului apărării și despre ceea ce guvernarea consideră a fi încălcarea constituției de către șeful statului.

Anunțul vine după ce Dodon a respins a doua oară marți propunerea ca postul de ministru al apărării să revină lui Eugen Sturza, spunând că el ar fi un ministru „nelegitim”. „Nu îl va recunoaște nici președinția, nici Armata, nici cetățenii”, a scris Dodon pe Facebook.

Dodon l-a propus ca ministru al apărării pe gen. Victor Gaiciuc, un fost ministru al apărării apropiat președintelui. Dodon a avertizat marți că dacă guvernarea îl pune totuși la conducerea ministerului apărării pe fostul consilier din guvernele Filat și Leancă, Eugen Sturza, acel demers va fi „în afara cadrului legal”.

Săptămâna trecută premierul a sugerat că guvernul va trece peste opoziția lui Dodon. „Îi sugerez să coboare cu picioarele pe pământ. Republica Moldova este o țară parlamentară”, a spus Filip. Marți guvernul a anunțat că a sesizat Curtea Constituţională cu privire la interpretarea articolului 98 din Constituţia Republicii Moldova, în vederea clarificării acţiunilor care pot fi întreprinse de către premier şi a deciziilor ce pot fi adoptate de către Parlament în cazul în care preşedintele ţării refuză propunerea repetată de numire în funcţie a unui ministru.

Printre legile pe care Dodon a refuzat să le semneze și care ar urma să fie votate joi repetat se numără legea cu privire la combaterea terorismului, legea privind reforma Academiei de Științe, legea cu privire la energetică sau legea tichetelor de masă.