O duminică de mitinguri socialiste pledînd pentru o republică prezidențială à la Igor Dodon

La Anenii Noi

Corespondenții Europei Libere transmit de la Bălți, Anenii Noi și Cahul.

Partidul Socialiștilor a organizat duminică proteste la Bălți, Anenii Noi si Cahul împotriva anulării referendumului propus de și în sprijinul președintelui Igor Dodon și al întrebărilor pe care le-ar fi pus la un plebiscit consultativ.

Președintele anunțase că dorește anularea legii care transformă în datorie publică creditul oferit de stat după „furtul miliardului”, o extindere a prerogativelor sale, reducerea numărului de deputați în Parlament și înlocuirea „Istoriei Românilor” cu „Istoria Moldovei” în școli. La 27 iulie, Curtea Constituțională a oprit organizarea referendumului, cerut de președinte.

La demonstrațiile de la Bălți a fost prezentă corespondenta noastră Alla Ceapai, care a transmis în direct pledoaria Zinaidei Greceanîi:

De la Anenii Noi, Vasile Botnaru, prezent la demonstrația socialistă, transmite: „Este un miting de protest împotriva faptului că s-a anulat referendumul initiat de șeful statului. Lozincile și declarațiile merg simetric pe problemele abordate de șeful statului...”

Your browser doesn’t support HTML5

În direct de la Anenii Noi cu Vasile Botnaru


„Nu m-aș apuca să estimez câți participanți sunt [..] sunt disciplinați, nu foarte gălăgioși, mai gălăgioși și entuziasmați sunt vorbitorii [...] Nu există nici un fel de contramanifestații”.

La Cahul, partidul Socialiștilor a anunțat, în premieră, că va lansa o campaniei națională pentru trecerea la un sistem prezidențial. Totodată, într-o rezoluție se afirmă că socialiștii se vor aduna la Chișinău, dacă președintele Igor Dodon convoacă o așa-numită „Mare Adunare Națională” pentru a pune capăt confruntărilor cu „guvernul oligarhic”.

Steaguri roșii, nori negri și retorică socialistă moldovenească

Valentina Ursu s-a aflat la Cahul, de unde transmite: „[...] dacă este să-l credem pe deputatul socialist Bogdan Țîrdea, el spune că aici, în Piața din Cahul, s-ar fi adunat câteva mii de susținători, simpatizanți ai Partidului Socialiștilor.”

Your browser doesn’t support HTML5

În direct de la Cahul cu Valentina Ursu

„Au ieșit pentru a protesta împotriva încercării Partidului Democrat, guvernării coordonate de Vlad Plahotniuc de a uzurpa puterea în stat. [...] Ei cer referendum, alegeri anticipate, o țară prezidențială - a propos, deputatul Țîrdea a și declarat Europei Libere că după aceste mitinguri de protest [...] se va începe o campanie masivă de promovare a ideii unei republici prezidențiale”.

Este ideea pe care a insistat Zinaida Greceanîi atunci cînd le-a spus celor prezenți la Bălți: „Noi vrem cu dumneavoastră o țară prezidențială. Vrem sau nu să avem un președinte puternic? Pe care cu toții l-am ales? De aceea, stimați prieteni, noi vom merge din casă in casă, începând cu ziua de azi, si vom întreba oamenii simpli [...] dacă ei susțin președintele Republicii Moldova;​ și cred că răspunsul va fi același”.

Ca de obicei, la demonstrațiile socialiste, peste tot a predominat retorica în sprijinul ideilor președintelui Igor Dodon.