„Cu această zi de speranță și de suferință, cetățenii Cataloniei au căștigat dreptul la un stat independent în forma unei republici”, a declarat Puigdemont într-o intervenție televizată.
„Guvernul meu va trimite în zilele următoarele rezultatele votului parlamentului catalan, unde stă suveranitatea poporului nostru, astfel încît acesta să acționeze în concordanță cu legea referendumul”, a mai spus liderul catralan, adăugînd că Uniunea Europeană nu va mai putea să continue să se uite în altă parte.
Autoritățile medicale din Catalonia au anunțat că 761 e persoane au fost rănite în timp ce poliția a folosit forța pentru a bloca votarea la referendumul legat de independența acestei provincii spaniole, referendum declarat ilegal de către autoritățile de la Madrid.
Se relatează că polițiștii au intrat cu forța în mai multe secții de votare și au tras cu gloanțe de cauciuc în cel puțin o locație din centrul Capitalei catalane Barcelona.
Your browser doesn’t support HTML5
Corespondentul serviciului bielorus al Europei Libere Aliaksei Znatkevici a relatat despre ciocnirile care au avut loc în fața unei secții de votare dintr-o casă de bătrîni de la Barcelona:
„Oamenii nu i-au lăsat pe polițiști să intre și probabil să confiște urnele. Strada a fost blocată, și mai multe persoane au aruncat cu diferite obiecte în polițiști”, a transmis Znatkievici prin telefon de la Barcelona.
Votul era programat să se termine la opt seara, ora locală, dar purtătorul de cuvînt al guvernului catalan Joan Maria Pique a spus că toți aceia care stăteau la coadă la ora respectivă au fost lăsați să voteze.
La Madrid, premierul Spaniei Mariano Rajoy a spus că acest vot este o bătaie de joc la adresa esenței democrației, și a lăudat acțiunile poliției spaniole.
„În Catalonia nu a avut loc un referendum legat de auto-determinare. Domnia legii rămâne în vigoare cu toată puterea”, a declarat premierul spaniol într-o intervenție televizată.
Ministerul spaniol de interne a anunțat că 12 polițiști au fost răniți și trei persoane au fost arestate.
Un purtător de cuvînt al guvernului catalan a spus că aproximativ trei sferturi din cele 2.300 de secții de votare sînt deschise, în timp ce o oficialitate a guvernului spaniol a spus că mai mult de jumătate din ele au fost închise.
Purtătorul de cuvînt al guvernului catalan Jordi Turull a cerut oamenior să continue să voteze „chiar dacă văd imagini care au părut posibile numai în era televiziunii alb-negru”.
„Democrația merită apărată, și nu merită să te predai statului”, a mai spus Turull
Puțin înainte de începerea votării, oficialități din guvernul regional catalan au anunțat că alegătorii își pot printa buletinele de vot acasă și le pot pune în urnele oricăror secții de votare care nu au fost închise de poliție.
„Am fost obligați să facem ceva ce nu am vrut să facem”, a spus la o conferință de presă reprezentantul guvernului spaniol în Catalonia Enric Millo.
„Totul e fals, o farsă. E prima oară în istorie când regulile jocului sînt schimbate cu 45 de minute înainte de începerea votării”, a mai spus Millo.
Mulți sprijinitori ai referendumului au dormit peste noapte în școli pentru a ține secțiile de votare deschise pînă la începerea votului.
Referendumul legat de independența Cataloniei a creat tensiuni între această regiune și restul Saniei după ce președintele catalan Carles Puigdemont a declarat în 10 septembrie că totul este pregătit pentru această consultare populară.
El a condamnat violența poliției spaniole. Puigdemont a declarat jurnaliștilor în apropierea secției sale de vot din Girona unde au avut loc ciocniri că folosirea nejustificată a violenței de către poliție la ordinul guvernului spaniol va rămâne în memoria catalanilor pentru totdeauna.
Your browser doesn’t support HTML5
Puigdemont a votat la Cornelia del Terri din provincia Girona, un loc diferit de cel în care trebuia să voteze inițial.
Acest referendum a declanșat cea mai gravă criză constituțională din Spania ultimelor decenii, și îngrijorare privind apariția violenței în timpul desfățurării acestui test de voință dintre Madrid și Barcelona.
Sfidînd autoritățile centrale, guvernul regional a tipărit în secret buletine de vot, a format comisii electorale, a organizat secții de votare și a luat alte măsuri pentru organizarea referendumului.
Carles Puigdemont a spus că guvernul regional poate declara independența Catalaniei în 48 de ore, dacă votul pozitiv iese învingător, deși alte oficialități susțin că acțiunile guvernului național împotriva referendumului au subminat votul.