Comisia Europeană a avertizat Moldova că va monitoriza „îndeaproape” punerea în aplicare a noii legi electorale

Christos Stylianides

Comisia Europeană a avertizat Moldova că va monitoriza „îndeaproape” punerea în aplicare a noii legi electorale care impune votul mixt. La dezbaterile de marți din Parlamentul European, comisarul pentru ajutor umanitar, Christos Stylianides, a declarat că autoritățile de la Chișinău vor putea beneficia de asistența de 100 de milioane de euro din partea Uniunii, dacă vor respecta drepturile omului și domnia legii. Ajutorul ar urma să ajungă în Moldova în luna decembrie.

În luna iulie, democrații și socialiștii din Parlamentul de la Chișinău au impus trecerea de la sistemul proporțional de vot la cel mixt, ignorând recomandările Comisiei de la Veneția.

Pozițiile celor mai importante grupuri din Parlamentul European la acest subiect sunt împărțite. Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților consideră că Uniunea Europeană trebuie să ofere „un sprijin puternic” guvernului de la Chișinău și că suspendarea finanțării Moldovei ar fi în avantajul Moscovei. Pe de altă parte, cea mai puternică fracțiune a Partidului Popular European cere Comisiei Europene să aplice principiul condiționalității și să ofere sprijin financiar în funcție de respectarea angajamentelor.