Practica arestului preventiv rămâne abuzivă în R.Moldova (Nils Muiznieks, CE)

Nils Muiznieks,Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Bruxelles.

Practica arestului preventiv continuă să fie execisivă, la fel detenţia însoţită de tratamente abusive, afirmă Nils Muiznieks, comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului. La încheierea unei vizite de cinci zile la Chişinău, Nils Muiznieks a declarat Europei Libere că a ajuns la această concluzie analizand cazul lui Andrei Brăguța, bărbatul de 31 de ani decedat în detenție luna trecută, după ce fusese arestat pentru depășire de viteză și altercații cu agenții de circulație. „Chiar şi MAI a recunoscut că acest caz a fost o catastrofă. Sper să acest lucru va stimula autorităţile să reformeze sistemul”, a spus comisarul.

Printre recomandările legate de sporiraea gradului de independenţă si transparenta a justiţiei, Nils Muiznieks a spus că e nevoie ca Procurorul General şi Ministrul Justiţiei să fie scoşi din componenţa CSM, şedinţele de judecată să fie deschise, iar hotărârile de judecată publicate, cu excepţia cazurilor în care e nevoie de protecţia minorilor şi a victimelor abuzului sexual.

Venit la Chişinău odată cu anunţul Uniunii Europene că nu va elibera o ultimă tranșă dintr-un ajutor financiar pentru reforma justiției din R. Moldova, Nils Muiznieks a spus că acest anunţ e un semnal puternic cât de multe au mai rămas de făcut în acest sector pentru o justiţie corectă şi independentă.

Uniunea Europeană a anunțat miercuri într-un comunicat al Delegației Comisiei Europene la Chișinău că nu va transfera ultima tranșă de 28 de milioane de euro Moldovei pentru a sprijini reformele în justitie, pentru că autoritățile nu au îndeplinit condițiile pentru a primi acești bani. „Uniunea Europeană a urmărit îndeaproape procesul de reformă și notat că autoritățile moldovene nu au dovedit suficientă hotarîre în a reforma justiția”, se arată în comunicatul Delegatiei Uniunii Europene la Chișinău.