Socialiștii de la Chișinău solicită ca Traian Băsescu să fie declarat persona non-grata pe teritoriul R.Moldova

Fostul președinte al României Traian Băsescu, decorat cu ordinul „Ștefan cel Mare" de către președintele R.Moldova, Nicolae Timofti, aprilie 2015

Partidul Socialiștilor de la Chișinău a solicitat ca Traian Băsescu, fostul președinte al României și președinte de onoare al Partidului Unității Naționale din R.Moldova să fie declarat persona non-grata pe teritoriul Republicii Moldova, relatează IPN.

Într-o declarație de presă, socialiștii argumentează că Traian Băsescu s-ar implica în treburile interne ale statului, fără a da însă exemple concrete.

Joi, la Chișinău, Traian Băsescu a avut o întrevedere cu jurnaliști de limbă rusă, relatează Agerpres, la care a declarat între altele că Republica Moldova reprezintă un „coridor sanitar” atât pentru Rusia, cât și pentru Uniunea Europeană. Numai că „Unii sunt cu tancuri, alții cu bani”, a declarat Băsescu, care și-a exprimat părerea că un succes al eforturilor de democratizare, susținute și financiar de UE, ar face din R.Moldova o țară „greu de atras în sfera de influență a Rusiei”.

Întrebat de perspectiva unei uniri a R.Moldova cu România, scenariu susținut de Traian Băsescu, fostul președinte român a recunoscut că planul este sprijinit de o minoritate în Republica Moldova. În eventualitatea unor negocieri însă pe această temă, „minoritățile și Transnistria sunt cele mai importante subiecte”, a declarat Traian Băsescu. Un alt impediment este problema decalajului de dezvoltare dintre România și Republica Moldova. „Cu cât decalajul crește, cu atât costurile reunificării vor fi mai mari”, a apreciat fostul președinte român.

Prin decizia președintelui Igor Dodon, lui Traian Băsescu i-a fost retrasă cetățenia R.Moldova, iar cazul este disputat acum în justiție.