Chișinăul și Tiraspolul au convenit să redeschidă podul de peste Nistru de la Gura Bîcului – Bîcioc

Podul de la Gura Bîului - Bîcioc (Foto: OSCE/Iurie Foca)

Până la sfârșitul lunii noiembrie, podul dintre localitățile Gura Bîcului – Bîcioc urmează să devină funcţional, potrivit înțelegerii semnate astăzi între reprezentanții politici de la Chișinău și Tiraspol în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, Gheorghe Bălan și Vitali Ignatiev.

După semnare, șeful Misiunii OSCE în Moldova, Michael Scanlan, a menționat că această zi este una istorică, în care părțile au reușit să ajungă la un acord în beneficiul tuturor.

Vicepremierul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, a spus, citat de agenția IPN: „Sperăm că acest pod va fi redeschis până la sfârșitul lunii noiembrie, fapt ce va reduce din drumul până în orașul Odesa (…) și sperăm ca acest coridor european să devină unul atractiv, funcțional, în interesul locuitorilor de ambele maluri ale Nistrului”, a spus vicepremierul moldovean.

Vitali Ignatiev a declarat la rândul său că în decizia protocolară a fost stipulată garanția că această porțiune nu va fi folosită în scopuri militare. În zona podului, atât pe malul drept, cât și pe malul stâng, funcționează posturi de pacificare, însă o decizie cu referire la procedurile de control urmează să fie luată până la sfârșitul lunii.

Podul de lângă Gura Bâcului a fost bombardat în anul 1992.