Război în mass (și social) media?

Internet Troll (©Shutterstock)

Moscova și Washingonul se acuză reciproc de perturbarea proceselor electorale prin intermediul presei și al rețelelor de socializare.

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat joi Statele Unite că ar vrea să perturbe alegerile prezidențiale din Rusia, din martie 2018, ca răspuns la presupusul amestec al Moscovei în scrutinul prezidențial american din 2016, transmite RIA Novosti.

Vineri, la Moscova, parlamentarii au început deja să lucreze la o legislație prin care și organizațiile media americane să fie obligate să se înscrie drept „agenți străini” la fel cu organizațiile neguvernamentale.

Viaceslav Volodin, președintele camerei inferioare a parlamentului moscovit, susține că această controversată lege a „agenților străini”, adoptată în 2012 și criticată vehement de guvernele occidentale și organizațiile pentru drepturile omului, nu s-ar aplica și organizațiilor media.

„În America, Russia Today și Sputnik trebuie să se înscrie ca agenți străini. De ce nu ne-am proteja și noi publicul?”, a declarat Viacelav Volodin, citat de France Presse.

RT (fostul Russia Today) susține că a primit un ultimatum de la ministerul american al justiției să se înscrie, până luni, ca agent străin sau riscă înghețarea conturilor bancare, dar directoarea postului de televiziune a anunțat că decizia ministerului va fi contestată în justiție.

„Este discriminatorie și ne pune într-un dezavantaj clar față de alte media străine care nu trebuie să facă acest lucru”, a argumentat Margarita Simonyan.

Legea americană datează dinn1938, îi are în vedere în primul rând pe avocații și lobbiștii unor țări străine, și a fost extrem de rar aplicată.

Și-a recâștigat însă utilitatea se pare pe fundalul anchetelor din Statele Unite legate de presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidențiale americane de anul trecut, o acuzație respinsă mereu de Moscova.

Amestecul Rusiei sau cel puțin efortul de a influența masiv votul din American este însă confirmat de agențiile americane de informații și de rețelele de socializare, precum Facebook.

În acest moment, în Congresul american sunt deschise trei anchete separate pe această temă, în timp ce procurorul special Robert Mueller anchetează și posibilele legături dintre Rusia și echipa de campanie a președintelui Donald Trump. În această anchetă, trei persoane au fost deja puse sub acuzare.

Între timp la Bruxelles, comandantul forțelor NATO din Europa, generalul american Curtis Scaparrotti, a cerut Rusiei să nu mai intervină în alegerile din Europa, inclusiv în Catalonia, care traversează o criză gravă de la referendumul legat de independență din 1 octombrie.

Generalul Scaparrotti, care este și comandantul forțelor americane în Europa, a mai spus că Rusia ar încerca să „destabilizeze” Europa. „Este un subiect de îngrijorare pentru țările NATO și un subiect despre care am mai vorbit”, a mai spus el, la Bruxelles, în marginea reuniunii de două zile a miniștrilor apărării din NATO.