Statele Unite recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului

Orașul vechi văzut printr-o deschidere de ușă cu forma Stelei lui David

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat miercuri că țara sa recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului și a cerut Departamentului de Stat să planifice mutarea la Ierusalim a ambasadei americane, aflate în prezent la Tel Aviv.

Trump a spus că amânarea unor asemenea decizii de către predecesorii săi de la Casa Albă nu a făcut nimic pentru ajungerea la pace în Orientul Mijlociu și a promis că rezolvarea conflictului va intra de acum într-o nouă fază, care să ducă la un acord de pace acceptabil pentru ambele tabere. Trump a mai spus că-l va trimite în regiune în zilele următoare pe vicepreședintele Mike Pence.

Într-o primă reacție, ministrul israelian al diasporei, naționalistul Naftali Bennett, i-a mulțumit lui Trump și a spus că anunțul lui marchează „o zi strălucită” pentru poporul evreiesc

Trump a fost avertizat să renunțe la acest plan de multe țări arabe aliate, de palestinieni și de grupări evreiești cu vederi liberale din Statele Unite.

Statutul Ierusalimului a fost mereu motiv de discordie în negocierile israeliano-palestiniene. Israelul consideră orașul capitala sa eternă și indivizibilă, având acolo principalele instituții ale puterii în stat, în vreme ce palestinienii vor ca Ierusalimul de est să fie capitala viitorului lor stat independent.

Associated Press scrie că nu este limpede când anume s-ar putea muta ambasada americană și că pregătirile de securitate și logistice ar putea dura mai mult decât mandatul lui Donald Trump.