În România au loc funeraliile naționale ale Regelui Mihai I

Prințul Charles la catafalcul Regelui Mihai în fața Palatului Regal la București

În România, au loc astăzi funeraliile Regelui Mihai, care a decedat pe 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani, la reședința sa din Elveția. Sicriul cu trupul său neînsufleţit a fost aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal din București, pentru o scurtă ceremonie religioasă şi militară, la care au venit mii de oameni, scandând „Regele Mihai!”.

Forțat de comuniști să abdice în 1947, fostul suveran al României a trăit timp de mai multe decenii în Occident, până când familiei regale i s-a permis reîntoarcerea în țară, abia în 1997.

La funeraliile de astăzi, sicriul său a fost transportat pe un afet de tun tras de un vehicul militar la Catedrala Patriarhală din București pentru slujba de înmormântare. Ulterior, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, de unde sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi transportat cu Trenul Regal la Curtea de Argeş, unde fostul suveran va fi înmormântat lângă Regina Ana.

La funeralii participă președintele Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose, numeroși oficiali și politicieni români, precum și iluștri reprezentanți ai familiilor regale din aproximativ 20 de țări, inclusiv Marea Britanie și Spania, precum și ai familiilor imperiale din Rusia, Austria şi Germania.