Banca Națională a Moldovei a publicat o „sinteză detaliată” a anchetei Kroll privind furtul miliardului

Banca Națională a Moldovei a dat publicității ceea ce numește o „sinteză detaliată” a investigației furtului miliardului, pe care a primit-o împreună cu cel de-al doilea raport de la companiile Kroll și Steptoe & Johnson. Într-un comunicat al BNM se spune că sinteza de 57 de pagini ar dezvălui cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns, prin intermediul grupului de firme al lui Ilan Shor.

În perioada 2012-2014, volume semnificative de credite au fost acordate grupului Shor de către cele trei bănci care au ajuns în insolvenţă şi au fost ulterior lichidate (Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank). Până în prezent, în urma investigaţiei a fost identificată suma de 1,1 miliarde de dolari transferată în conturi bancare dintr-un număr de țări.

În urma verificării împrumuturilor emise către companiile grupului Shor de către cele trei bănci, s-a descoperit că a mare parte din fonduri a fost transferată în conturi bancare din Letonia şi o parte par să fi fost utilizate pentru a achita credite existente, fiind trecute prin conturile letone şi transferate înapoi în Republica Moldova.

BNM mai spune că soluția publicării sintezei, nu a raportului integral, a fost aleasă pentru a informa publicul, dar „fără a prejudicia șansele de recuperare a activelor delapidate”. Cele două firme au fost angajate de autorități să cerceteze cum a fost furat miliardul și cum poate fi recuperat.